Αφρικάνικη σκόνη τι προκαλεί: Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμβουλεύει τους πολίτες
Η αφρικανική σκόνη και σήμερα δηλώνει παρούσα στη χώρα μας, η οποία όπως φαίνεται θα είναι πιο συχνό καιρικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πρόκειται για μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.
Για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων, μεταφέρουν και απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.
Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Ο επιστήμονας συμβουλεύει να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του άερα. Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα συνεχιστεί έως και την Τρίτη, οπότε βαθμιαία θα περιοριστεί στα ανατολικά.
Τι είναι η αφρικανική σκόνη
Με τον όρο αφρικανική σκόνη ονομάζουμε την αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο. Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Πολύ συχνά οι άνεμοι σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.