Η πιο «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μεγάλες περιοχές πρασίνου στα 300 μέτρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η πιο «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης: Μεγάλες περιοχές πρασίνου στα 300 μέτρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η πιο «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης: Πικ νίκ, αθλητικές εκδηλώσεις, πεζοπορία

01.04.2024 | 06:18

Η Βαλένθια κατέκτησε τον τίτλο της πιο «πράσινης» και βιώσιμης πρωτεύουσας της Ευρώπης, αριθμώντας περίπου πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.  Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχρισε την ισπανική πόλη την πιο βιώσιμη της Ευρώπης, το 97% των κατοίκων ζει λιγότερο από 300 μέτρα μακριά από μια μεγάλη περιοχή πρασίνου. «Νομίζω ότι είναι μια αναγνώριση της συλλογικής μας προσπάθειας από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα» σύμβουλος τουρισμού και καινοτομίας της Βαλένθια αναφέρει η Πάολα Λόμπετ. «Είναι κάτι που ως κοινότητα, χτίζουμε εδώ και χρόνια, μέσα στις γειτονιές μας. Προστατεύουμε τα πάρκα μας, τις παραλίες μας, τη θάλασσα μας, το φυσικό πάρκο Albufera». Οι επισκέπτες αρκεί να κοιτάξουν έναν χάρτη της πόλης για να δουν το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα χώρων πρασίνου της Βαλένθια: Το Πάρκο Turia, μια κοίτη ποταμού μήκους εννέα χιλιομέτρων, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί έργα ανάπλασης διασχίζει την πόλη.

 

Το πάρκο δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το CNNi στην κοίτη του ποταμού που εξετράπη το 1957 προκειμένου να λειτουργήσει ως φραγμός στις πλημμύρες. Η απόφαση να εκτραπεί ο ποταμός είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα κίνημα που ζητούσε περισσότερο πράσινο στην πόλη και το πάρκο αυτό συνιστά αποτέλεσμα των αγώνων που δόθηκαν. Σήμερα, έχει γίνει ένας πολύτιμος κοινόχρηστος χώρο. Τα Σαββατοκύριακα διενεργούνται σε αυτό αγώνες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και μπέιζμπολ σε μία από τις πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις του πάρκου.

Πικ νίκ, αθλητικές εκδηλώσεις, πεζοπορία

Οικογένειες κάνουν πικνίκ κάτω από κυπαρίσσια, ενώ ορειβάτες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους να σκαρφαλώνουν ή να κατεβαίνουν τις μεσαιωνικές πέτρινες γέφυρες που εξακολουθούν να εκτείνονται στο πάρκο. Εκεί βρίσκεται, επίσης, η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, ένα αρχιτεκτονικό φουτουριστικό αριστούργημα, που έχει φιλοτεχνήσει ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατραβά, που γεννήθηκε στη Βαλένθια. Το πάρκο διατρέχει επίσης, ένας δρόμος που επιτρέπει σε όσους μετακινούνται με ποδήλατο ή πατίνια να αποφεύγουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης.

«Ήθελα να μπορώ να πηγαίνω παντού με ποδήλατο. Μεταμορφώσαμε την πόλη. Είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτού του εγχειρήματος. Θέσαμε τόσες πολλές πολιτικές για την προστασία του δημόσιου χώρου, για να κάνουμε την πόλη πιο πράσινη, με περισσότερους πεζόδρομους και για να μειώσουμε τη ρύπανση», τόνισε στο CNNi ο αντιδήμαρχος για τη βιώσιμη κινητικότητα, Τζουζέπε Γκρέζι. Παράλληλα, όμως, μία έκταση 120 χιλιομέτρων, καλύπτεται από λαχανόκηπους και οπωρώνες που συμβάλλουν στην επισιτιστική της ασφάλεια, μειώνοντας επίσης το αποτύπωμα άνθρακα για τις μεταφορές τροφίμων. Οι καρποί τους πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Βαλένθια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Exit mobile version