Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

17

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αυγά και χοληστερίνη: Πόσα πρέπει να τρώμε την εβδομάδα
PLUS

Αυγά και χοληστερίνη: Πόσα πρέπει να τρώμε την εβδομάδα

Αυγά και χοληστερίνη: Μελέτη συμπέρανε ότι η κατανάλωση περίπου δώδεκα αβγών κάθε εβδομάδα, δεν επηρέασε αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης ενηλίκων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά.

Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, περιέχοντας σχεδόν όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, φυλικό οξύ, βιταμίνες Β5, Β12, Β2, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Α, D, K, Β6, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Τα αυγά είναι μία πηγή πρωτεΐνης την οποία χρειάζεται ο οργανισμός. Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το αυγό ως απαγορευτικό για τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Σύμφωνα ωστόσο με μια αμερικανική μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο American College of Cardiology’s Annual Scientific Sessions στην Ατλάντα, συμπέρανε ότι η κατανάλωση περίπου δώδεκα αβγών κάθε εβδομάδα, δεν επηρέασε αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης ενηλίκων στις ΗΠΑ ηλικίας 50 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά.

Η συγκεκριμένη μελέτη επισημαίνει ότι τα αυγά, που κάποτε θεωρούνταν ανεπιθύμητη αιτία υψηλής χοληστερίνης, θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Συμμετείχαν συνολικά 140 ενήλικες άνω των 50 ετών, οι οποίοι είχαν επίσης καρδιακή νόσο, ή τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Ακολούθησαν είτε μία δίαιτα χωρίς αυγά είτε μία δίαιτα, η οποία περιελάμβανε την κατανάλωση περισσοτέρων από 12 εμπλουτισμένων αυγών κάθε εβδομάδα.

Δεν επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα εμπλουτισμένα αυγά, περιέχουν πρόσθετες ποσότητες βιταμινών (όπως βιταμίνη D) ή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συνήθως μέσω τροφών με πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, οι οποίες δίνονται στα πουλερικά. Τα επίπεδα χοληστερίνης των συμμετεχόντων,  παρακολουθήθηκαν στην αρχή της μελέτης και μετά ξανά στους τέσσερις μήνες. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία σημαντική αλλαγή στα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερόλης) ή της LDL («κακής» χοληστερόλης) μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 12 εμπλουτισμένων αυγών κάθε εβδομάδα δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερίνης.

Η Δρ Nina Nouhravesh ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στο Durham, North Carolina και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ανέφερε ότι: «τα εμπλουτισμένα αυγά επιλέχθηκαν καθώς μπορεί να περιέχουν εμπλουτισμένα επίπεδα βιταμινών D, B και E, ωμέγα-λιπαρών οξέων, ιωδίου μαζί με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά». Η Nouhravesh σημείωσε ότι στη μελέτη, μεταξύ ασθενών με «καρδιοπάθεια ή με κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν επηρέασε αρνητικά τη χοληστερίνη τους σε διάστημα 4 μηνών, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έτρωγαν αυγά».

Ωστόσο για οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον ειδικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις