Ομιλίες σε δύο κορυφαία, διεθνούς φήμης αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα
Ομιλίες σε δύο κορυφαία, διεθνούς φήμης αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, στο Harvard Law School και στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στον ελληνικό Δημόσιο τομέα, πραγματοποίησε, κατόπιν πρόσκλησης, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποίησε η υπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά, με στόχο την ενημέρωση των απόδημων Ελλήνων που κατοικούν εκεί για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με επιστολική ψήφο. Η υπουργός απάντησε διεξοδικά στις ερωτήσεις που δέχτηκε από καθηγητές και φοιτητές, ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι επέστρεψε, 20 χρόνια μετά την αποφοίτησή της από το Harvard Law School, και πάλι στη Μασαχουσέτη για να μιλήσει σε δύο από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.
Κατά την ομιλία της στο Harvard Law School, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ριζικό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Ανέφερε μάλιστα, ως απτό παράδειγμα της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών μέσω του, προσφάτως βραβευμένου στο Μαάστριχτ της Ολλανδίας, Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται γρήγορα και με ακρίβεια για τα απαραίτητα βήματα, τα έγγραφα που απαιτούνται, αλλά και τα σημεία εξυπηρέτησης για οποιοδήποτε αίτημά τους προς το δημόσιο. Παρουσίασε επίσης το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάρτιση του προγραμματισμού προσλήψεων στο Δημόσιο.
Δύο άξονες
Τέλος, η κυρία Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Fletcher School ανέδειξε τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση τις οποίες επιμέρισε σε δύο άξονες: Στον πρώτο άξονα ενέταξε το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου το οποίο θεσπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και περιλαμβάνει αυξημένα τυπικά προσόντα αλλά και υπαγωγή σε τεστ δεξιοτήτων.
«Στο υπουργείο Εσωτερικών επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Αυτό περιλαμβάνει τις διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και τις διαδικασίες επιλογής σε θέσεις ευθύνης», είπε η υπουργός η οποία εν συνεχεία προανήγγειλε τη θέσπιση νέου συστήματος επιλογής για τους προϊσταμένους, τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές, το οποίο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στις δεξιότητες. Στον δεύτερο άξονα, η υπουργός συμπεριέλαβε την παροχή καλύτερων δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, και αναφέρθηκε στο νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης το οποίο επικεντρώνεται στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των απαραίτητων δεξιοτήτων των εργαζομένων και των προϊσταμένων τους σε συνδυασμό με ευκαιρίες για επιμόρφωση και δια βίου μάθηση. Επιπροσθέτως, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο «μπόνους παραγωγικότητας» το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε κάποιες υπηρεσίες και πρόκειται να επεκταθεί προσεχώς σε όλο το Δημόσιο.
«Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μειώσει τη γραφειοκρατία, βελτιώσαμε τις διαδικασίες επιλογής διοικήσεων στους φορείς του δημοσίου και εισαγάγαμε καινοτόμες ιδέες στο δημόσιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική πορεία δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα γίνει μία πραγματική μεταμόρφωση του Κράτους», τόνισε η κλείνοντας την ομιλία της.