Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – Ισπανία: Ναι από Πέδρο Σάντσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους – Ισπανία: Ναι από Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία - Παλαιστίνη: Ως αναγκαία λύση για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης βλέπει η Ισπανία την αναγνώριση δύο κρατών

Την πρόθεσή του να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος έως το καλοκαίρι ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Ένας από τους πιο έντονους επικριτές του Ισραήλ σχετικά με τις πρακτικές που ασκεί εναντίον των Παλαιστινίων, είχε δηλώσει πως μοναδική λύση για την κατάπαυση του πυρός θα είναι η λύση των δύο κρατών και είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ήδη από τις 9 Μαρτίου, έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, το καλοκαίρι του 2027. «Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά να το κάνουμε αυτό το εξάμηνο», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, κάτι που δείχνει επίσπευση των αρχικών προγραμματισμών του.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως θα προσπαθήσει να πείσει και τις αραβικές χώρες που θα επισκεφτεί, δηλαδή το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, ώστε να το κάνουν σύντομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα πρέπει «να παρακολουθούνται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σύντομα στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη», εννοώντας πως η απόφαση της Μαδρίτης επιθυμεί να συνδέεται με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Στις 22 Μαρτίου ο Ισπανός πρωθυπουργός μαζί με τους ομόλογούς του της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση της πρόθεσής τους να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων προσανατολίζεται σε αυτή τη γραμμή, δεν έχει υπάρξει μία ενιαία και επίσημη απόφαση της Ένωσης σχετικά με την υπόσταση του Παλαιστινιακού κράτους. Ιδιαίτερα από τη μεριά της Γερμανίας, η λύση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Τα Ευρωπαϊκά κράτη που έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη είναι η Σουηδία, το 2014 καθώς και η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, πριν ενταχθούν στα πλαίσια της ένωσης. Την πρόθεσή της για αναγνώριση του κράτους έχει δηλώσει και η Βρετανία, στα πλαίσια όμως μίας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για εξασφάλιση ειρηνευτικής λύσης. Τα αραβικά κράτη καθώς και η Παλαιστινιακή αρχή έχουν ζητήσει από τις δυτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος προκειμένου δοθεί ένα τέρμα στη βιαιοπραγία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας τόνισε την επιτακτική ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός μέσω αυτής της λύσης, ενώ πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την οποιαδήποτε Παλαιστινιακή Αρχή θεσμοθετηθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως η Χαμάς δεν πρέπει να διαδραματίσει κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση του κράτους. Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας έχει την εξουσία να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις