Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / NASA για Σεληνιακή ώρα: Το φεγγάρι θα αποκτήσει τον δικό του χωροχρόνο
ΚΟΣΜΟΣ

NASA για Σεληνιακή ώρα: Το φεγγάρι θα αποκτήσει τον δικό του χωροχρόνο

NASA για Σεληνιακή ώρα: Μία μέρα στο φεγγάρι θα διαρκεί όσο 29,5 γήινες μέρες

Στη δημιουργία της Σεληνιακής ώρας θα προχωρήσει η NASA  το τέλος του 2026, όπως επισήμανε ο Λευκός Οίκος. Ο σκοπός αυτού είναι να κατασκευαστεί ένα χρονικό σημείο αναφοράς που θα εξυπηρετεί τα διαστημόπλοια και τους δορυφόρους στις αποστολές τους, ώστε να υπάρχει εξαιρετική ακρίβεια σε σχέση με το χρόνο στη Γη. Καθώς η δύναμη της βαρύτητας είναι τελείως διαφορετική στη Σελήνη από τη Γη, η έννοια του χρόνου εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβανόμαστε, για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη μίας Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας ή LTC.

«Το ίδιο ρολόι που έχουμε στη Γη θα κινείται με διαφορετικό ρυθμό στο φεγγάρι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κέβιν Κόγκινς, επικεφαλής διαστημικών επικοινωνιών και πλοήγησης της NASA, συμπληρώνοντας πως ο χρόνος στο φεγγάρι θα προχωρά πολύ πιο γρήγορα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου, ένα εικοσιτετράωρο, που σημαίνει μία ημέρα στη Γη, ισοδυναμεί με 58,7 λιγότερα μικροδευτερόλεπτα στο φεγγάρι, επικρατεί δηλαδή μία εντελώς διαφορετική αίσθηση του χρόνου.

Αξιωματούχος του OSTP δήλωσε ο συγχρονισμός που επικρατεί σήμερα με το GPS μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συντονισμό των αποστολών, καθώς θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι η μεταφορά δεδομένων μεταξύ των διαστημοπλοίων είναι ασφαλής και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες. Επίσης, είναι πιθανό γίνουν σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων στη Σελήνη ή σε τροχιά γύρω από αυτήν. «Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του με την ίδια ώρα – πόσο αποδιοργανωτικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολα θα γίνουν τα καθημερινά πράγματα», πρόσθεσε.

Πέρυσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι η Γη πρέπει να καταλήξει σε μια ενιαία ώρα για το φεγγάρι, όπου μια ημέρα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, όντας σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί συντονισμένη παγκόσμια ώρα ή UTC, αλλά η NASA θα πρέπει να καταλάβει που ξεκινά ο νέος χωροχρόνος. «Ακόμη και ο χρόνος της Γης επιταχύνεται και επιβραδύνεται, απαιτώντας δίσεκτα δευτερόλεπτα. Σε αντίθεση με τη Γη, το φεγγάρι δεν θα έχει θερινή ώρα», δήλωσε ο Coggins. Στο πλαίσιο του προγράμματος ”Άρτεμις” η NASA σκοπεύει να στείλει αστροναύτες γύρω από το φεγγάρι τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ μέχρι το τέλος του 2026 σκοπεύει να προσγειώσει ανθρώπους, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το πρόγραμμα του LTC. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις