Πώς διατηρούμε τις φράουλες: Τι πρέπει να αποφεύγουμε

PLUS

Πώς διατηρούμε τις φράουλες: Τι πρέπει να αποφεύγουμε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Πώς διατηρούμε τις φράουλες: 3 tips για να διατηρηθούν οι φράουλες φρέσκιες περισσότερες μέρες. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται.

04.04.2024 | 11:57

Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά δημοφιλή φρούτα στον πλανήτη και υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες. Κατατάσσεται στα κορυφαία 10 φρούτα και λαχανικά για το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο. Τα οφέλη της είναι πολλά. Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες, (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.

Είναι η εποχή της άνοιξης, που οι φράουλες πρωταγωνιστούν, καθώς είναι ένα από τα φρούτα που οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν. Επειδή όμως είναι ευαίσθητο ως φρούτο, χρειάζεται η συντήρηση του να γίνει σωστά, έτσι ώστε να κρατήσουν περισσότερες ημέρες.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη αποθήκευσης

Μην πλένετε τις φράουλες πριν τις αποθηκεύσετε και μην τις βυθίζετε στο νερό

Οι φράουλες δεν χρειάζονται πολύ νερό για να καθαρίσουν. Άλλωστε οι περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία βρίσκονται στο εξωτερικό τους περίβλημα, οπότε αν τις βυθίσουμε σε μεγάλη ποσότητα νερού ρισκάρουμε να χάσουμε και θρεπτικά συστατικά. Θέλουμε λίγο νερό, καθώς η υγρασία δεν τους κάνει καλό και πολύ καλό στέγνωμα, ώστε να μην κρατήσουν υγρασία. Τις πλένουμε, μόνο όταν θέλουμε να τις καταναλώσουμε.

Όχι στο ψυγείο

Είναι λάθος να βάζουμε τις φράουλες στο ψυγείο. Μπορεί η ζέστη να τις επιβαρύνει, αλλά δεν είναι εξίσου ανθεκτικές και στις κρύες θερμοκρασίες του ψυγείου. Ο πιο σωστότερος τρόπος συντήρησης τους, είναι εκτός ψυγείου, καλυμμένες με ένα πανί. Μακριά από ήλιο και υγρασία, μπορούν να ζήσουν γύρω στις 3 ημέρες, μέχρι βέβαια να καλοκαιριάσει και να κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι μας.

Η άλλη λύση είναι να τις κόψετε και να τις πασπαλίσετε με ζάχαρη  και τότε να τις βάλετε στο ψυγείο. Η ζάχαρη λειτουργεί ως μέσο συντήρησης. Αν δεν θέλετε να τους προσθέσετε ζάχαρη, αλλά κάνει και πολλή ζέστη στο σπίτι, επιλέξτε τα λιγότερα κρύα σημεία του ψυγείου σας για να τις φυλάξετε, όπως το συρτάρι των λαχανικών.

Μην καθαρίζετε τα κοτσανάκια τους

Όταν πλένετε τις φράουλες και στη συνέχεια τις αποθηκεύετε στο ψυγείο, ή όπου αλλού έχετε αποφασίσει, μην κόβετε τα κοτσάνια τους. Τις αφήνετε έτσι εκτεθειμένες στην υγρασία, με αποτέλεσμα να χαλάσουν ακόμη πιο γρήγορα. Τα κοτσάνια τα αφαιρούμε την ώρα που θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, είτε για να τις καταναλώσουμε σκέτες είτε μέσα σε συνταγές. Μάλιστα είναι τέλεια ιδέα να τα εντάξουμε σε συνταγές για σιρόπια ή μαρμελάδες. Δίνουν άρωμα και γεύση στα μείγματά μας.

Ετικέτες
Exit mobile version