Ιταλικό νησί που κατακλύζεται από τα ζώα, τα χαρίζει
Ο δήμαρχος ενός απομακρυσμένου ιταλικού νησιού που κατακλύζεται από αγριοκάτσικα προσφέρθηκε να χαρίσει τα ζώα σε όποιον θέλει να τα δεχτεί. Ο Ρικάρντο Γκούλο εμπνεύστηκε την ιδέα αφού μια πρόσφατη απογραφή υπολόγισε ότι ο αριθμός των κατσικιών στο πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων Αλικούντι, το μικρότερο από το αρχιπέλαγος της Σικελίας, ήταν εξαπλάσιος από τον πληθυσμό του νησιού που ήταν 100 όλο το χρόνο. Τα ζώα, έμπειρα στην πλοήγηση στους απότομους βράχους του Αλικούντι, κάποτε ζούσαν αρμονικά δίπλα στους ανθρώπους και έγιναν τόσο τουριστικό αξιοθέατο όσο και το ηφαίστειο που κοιμάται, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian. Όμως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα τα τελευταία χρόνια που άρχισαν να μετακινούνται από τη συνηθισμένη τους κατοικία στην κορυφή του νησιού προς την κατοικημένη περιοχή, καταστρέφοντας την καταπράσινη βλάστηση, προκαλώντας όλεθρο σε κήπους και χωράφια, γκρεμίζοντας τμήματα πέτρινων τοίχων και ακόμη να περιπλανούνται στα σπίτια των ανθρώπων, προκαλώντας ζήτημα που χρειάζονται λύση.
Το Αλικούντι, το οποίο απέχει δύο έως τρεις ώρες με το πλοίο από την ηπειρωτική Σικελία, υπάγεται στη διοίκηση του μεγαλύτερου νησιού Λιπάρι. Η πρωτοβουλία «υιοθετήστε μια κατσίκα» θεωρήθηκε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος με τον πιο συμπονετικό τρόπο. «Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν τη σφαγή των ζώων, επομένως ενθαρρύνουμε την ιδέα να τα χαρίσουμε», είπε ο Γκούλο. «Ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτημα για μια κατσίκα, δεν χρειάζεται να είναι αγρότης και δεν υπάρχουν περιορισμοί στους αριθμούς».
Ο κόσμος έχει προθεσμία έως τις 10 Απριλίου για να υποβάλει το αίτημά του
«Είχαμε ήδη πολλά τηλεφωνήματα, μεταξύ άλλων από έναν αγρότη στο νησί Βουλκάνο που θα ήθελε να πάρει αρκετές κατσίκες, καθώς, μεταξύ άλλων, παράγει ένα τυρί ricotta που εκτιμάται πολύ», πρόσθεσε ο Γκούλο. «Αν κάποιος έχει την ικανότητα να εξημερώσει μια κατσίκα, θα μπορούσε να είναι ένας όμορφος και πιο ανθρώπινος τρόπος για να ελέγξεις το θέμα». Εκτιμάται πως οι κατσίκες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Αλικούντι πριν από 20 χρόνια από κάποιον που σκόπευε να εκτρέφει τα ζώα. Όμως το σχέδιο δεν έπιασε και οι κατσίκες αφέθηκαν στην τύχη τους. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τον αυξανόμενο πληθυσμό τους επισημάνθηκαν για πρώτη φορά από τον Πάολο Λο Κάσιο, πρώην δημοτικό σύμβουλο, το 2008.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς η απειλή για τη βλάστηση του νησιού είναι σοβαρή», είπε ο Λο Κάσιο, ο οποίος υπολογίζει τον πληθυσμό των κατσικιών σε 800 και όχι 600. «Αλλά το Αλικούντι είναι ένα πολύ περίπλοκο νησί, πρώτα πρέπει να αποκτήσεις πρόσβαση και μετά να προσπαθήσεις να αιχμαλωτίσεις όλες τις κατσίκες. Θα έπρεπε να είχε γίνει παρέμβαση πριν από 10 χρόνια», πρόσθεσε. Η Γκλόρια, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Golden Cafe Noir στο λιμάνι του Αλικούντι, είπε ότι τα ζώα έγιναν «αδιαχείριστα». «Κυκλοφορούν σε αγέλες και προκαλούν ζημιές, είναι πάρα πολλά». Ένα ερχόταν και καθόταν κάτω από το τραπέζι στο μπαρ της. «Ήταν λίγο αξιοθέατο, αλλά μετά ανησυχούσες μήπως δαγκώσει κάποιον». Ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία, αμφισβήτησε τη σκοπιμότητά της. Για να φτάσετε στην κορυφή του Αλικούντι, όπου βρίσκεται το χωριό, απαιτείται απότομη ανάβαση. «Πώς θα φέρουν πίσω τις κατσίκες; Ίσως θα χρειάζονταν ένα ελικόπτερο για να μεταφέρουν δύο ή τρεις τη φορά. Είναι μια ωραία πρόταση, αλλά δεν υπάρχει ακόμη υλικοτεχνική λύση».