Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Ποιο είναι το καλύτερο ωράριο εργασίας: Τι δείχνει η μελέτη
PLUS

Ποιο είναι το καλύτερο ωράριο εργασίας: Τι δείχνει η μελέτη

Ποιο είναι το καλύτερο ωράριο εργασίας: Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πρωινές βάρδιες είναι καλύτερες σε σύγκριση με τη νυχτερινή εργασία. Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας.

Το να ξυπνάς νωρίς το πρωί και να πηγαίνεις στην εργασία σου, μπορεί να φαντάζει για κάποιους ανθρώπους κάπως δύσκολο, αλλά οι  ερευνητές θεωρούν ότι οι πρωινές βάρδιες, είναι  καλύτερες για τους εργαζόμενους σε σύγκριση με τη νυχτερινή εργασία. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, αποκάλυψε ότι το ακανόνιστο ωράριο εργασίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

Το περιοδιό όρισε ως «τυπικό» πρόγραμμα εργασίας, την εργασία που αρχίζει στις 6 π.μ. ή αργότερα και τελειώνει μέχρι τις 6 μ.μ., σε αντίθεση με ένα ασταθές πρόγραμμα που αρχίζει «στις 2 μ.μ. ή αργότερα και τελειώνει μέχρι τα μεσάνυχτα».Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άτομα επί 30 χρόνια, από τις ηλικίες 22 έως 50 ετών, για να προσδιορίσουν κατά πόσον οι εργασιακές συνήθειες που αφορούν τον ύπνο, τη σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονταν στους νέους ενήλικες όταν έφταναν τα 50.

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Ο Wen-Jui Han, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν με αντισυμβατικό ωράριο αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας. «Αυτό έχει επιπτώσεις. Οι άνθρωποι με εργασιακά πρότυπα που περιλάμβαναν οποιονδήποτε βαθμό αστάθειας και μεταβλητότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερες ώρες ύπνου ανά ημέρα, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, χαμηλότερες σωματικές και ψυχικές λειτουργίες και μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν κακή υγεία και καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των 50 ετών σε σχέση με εκείνους που είχαν σταθερό πρόγραμμα εργασίας», δήλωσε ο Han στην Daily Mail. Στη συνέχεια πρόσθεσε :«Τα ευμετάβλητα εργασιακά πρότυπα μπορεί να είναι ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή μας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί ενήλικες που διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας, αλλά μεταπήδησαν σε πιο μη βιώσιμα ωράρια εργασίας στα 30 τους, είχαν ανησυχητικά αποτελέσματα, όπως φόβους υγείας για καρδιαγγειακά νοσήματα και άγχος. Τα προβλήματα υγείας που απορρέουν από τη σοβαρή στέρηση ύπνου και τη χαμηλή ποιότητα ύπνου λόγω των μη τυποποιημένων προγραμμάτων εργασίας έχουν χαρακτηριστεί ως διαταραχή ύπνου στην εργασία σε βάρδιες, σημείωσαν οι ερευνητές. Τέλος ο καθηγητής εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν με περίεργα ωράρια, είχαν «σημαντικά υψηλότερη» πιθανότητα κακής υγείας ακόμη και σε σχέση με εκείνους που ήταν άνεργοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις