Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Μαρία Μακρίδη: Η ομογενής που τιμήθηκε για την έρευνά της γύρω από τη διατροφή
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Μαρία Μακρίδη: Η ομογενής που τιμήθηκε για την έρευνά της γύρω από τη διατροφή

Στο μικροσκόπιό της η υγεία των πολύ πρόωρων βρεφών

Την ομογενή καθηγήτρια Μαρία Μακρίδη (Maria Makrides) τίμησε το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας για τη σημαντική συνεισφορά της στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Έρευνας, στην απονομή Βραβείων Αριστείας στην Έρευνα (Research Excellence Awards) που διεξήχθη την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Καμπέρα. Τη διάκριση αυτήν απέσπασαν η Μαρία Μακρίδη μαζί με τον καθηγητή Ρόμπερτ Γκίμπσον για το πρότζεκτ τους «Food for Future Australians», το οποίο επαναπροσδιορίζει τις διατροφικές απαιτήσεις των ανθρώπων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ρόλο των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το επιστημονικό έργο τους είχε βαθύ αντίκτυπο στη διεθνή νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις συστάσεις διατροφής παγκοσμίως.

«Όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις βρει σαφή στοιχεία, και όταν τα βλέπεις για πρώτη φορά, κυριολεκτικά σηκώνονται οι τρίχες στο σβέρκο σου. Ειλικρινά, είναι το πιο απίστευτο συναίσθημα», δήλωσε συγκινημένη κατά τη βράβευσή της η Μ. Μακρίδη. Η αναγνώριση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει η ομογενής καθηγήτρια, καθώς αναδείχθηκε Επιστήμονας της Χρονιάς της Νότιας Αυστραλίας για το 2022 για τη διά βίου αφοσίωσή της στην έρευνα για τη διατροφή, ιδίως όσον αφορά τις ανάγκες των εγκύων και των μικρών παιδιών.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το 2013 έως το 2019, περιλάμβανε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε εγκύους, καθώς και την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την αποτελεσματική αξιολόγηση δειγμάτων αίματος. Τα ευρήματα που προέκυψαν έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ότι η χαμηλή πρόσληψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία στα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα.

«Αποδείξαμε ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βελτιώσει το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών έως την ηλικία των πέντε ετών, συμβάλλοντας στην ανάκτηση περίπου του 30% των γνωστικών ικανοτήτων που έχασαν επειδή γεννήθηκαν πολύ πρόωρα», δήλωσε ο καθηγητής Γκίμπσον. Η σειρά «10 of the Best» του NHMRC αναφέρθηκε επίσης στο έργο τους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιδραστικά έργα έρευνας που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα επιχορηγήσεων του NHMRC το 2021.

• Πηγή: neoskosmos.com.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις