Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, η Γερμανία, ύστερα από τις κατηγορίες της Νικαράγουας σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο βοηθώντας το Ισραήλ στη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κατηγορίες βασίζονται στην πολική και στρατιωτική στήριξη που παρέχει η Γερμανία στο Ισραήλ και ζητά από το δικαστήριο της Χάγης την επιβολή έκτακτων μέτρων ώστε να εμποδίσουν την επιπλέον βοήθεια και αποστολή όπλων. Η Νικαράγουα υποστηρίζει πως το Ισραήλ και η Γερμανία διατηρούν μία «προνομιακή σχέση» η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά της. Στη σημερινή ακρόαση θα παρουσιαστούν τα επιχειρήματα της Νικαράγουας, ενώ αύριο Τρίτη αναμένεται η παρουσία της Γερμανίας.
«Απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Νικαράγουας», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Φίσερ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «Η Γερμανία δεν παραβίασε ούτε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία ούτε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα το αποδείξουμε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου». Οι κατηγορίες της Μανάγουα έχουν καταγραφεί σε ένα κείμενο 43 σελίδων το οποίο αναφέρει προς το Δικαστήριο της Χάγης πως η Γερμανία καταπατά τη σύμβαση του ΟΗΕ σχετικά με τη Γενοκτονία, όπως αυτή καταρτίστηκε το 1948 μετά το Ολοκαύτωμα. Μέσω της αποστολής στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ αλλά και με την διακοπή της χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), η Μανάγουα υποστηρίζει πως το Γερμανικό κράτος συντελεί στη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα και καλεί το Δικαστήριο να εξετάσει σε βάθος την υπόθεση.
The International Court of Justice (ICJ) begins 2 days of hearings to consider Nicaragua’s request that emergency measures be imposed on Germany over its support for Israel’s war on Gaza.
🟠 Follow our LIVE coverage: https://t.co/xOk2xfatPy pic.twitter.com/AaSwTX4v3b
— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 8, 2024
Άμεση λήψη μέτρων κατά Γερμανίας
Την επιβολή άμεσων μέτρων προς τη Γερμανία ζητά και προτείνει η πλευρά της Νικαράγουα με το βασικότερο να είναι η άμεση αναστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, κρίνοντας πως πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα καθώς «διακυβεύεται η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων». Επίσης, ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλλει στο Βερολίνο την ανάκληση της απόφασης για διακοπή στη χρηματοδότηση της UNRWA. Η Γερμανία είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι αναστέλλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, καθώς άνοιξε έρευνα για συμμετοχή περίπου 10 μελών της στην επίθεση της Χαμάς, μετά από δηλώσεις του Ισραήλ. Υποστηρίζει, πως παρόλο που το Βερολίνο γνωρίζει εδώ και καιρό την πιθανότητα διάπραξης γενοκτονίας από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, εξακολουθεί να στηρίζει και να βοηθάει εξοπλιστικά. Όπως αναφέρει, είναι κατανοητή η στήριξη του ενός συμμάχου σε μία επίθεση όπως αυτή της Χαμάς, αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί δικαιολογία στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Τον περασμένο Ιανουάριο η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που στήριξε ανοιχτά το κράτος της Νικαράγουα. Οι κατηγορίες βασίστηκαν στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, στην καταστροφή σπιτιών καθώς και στην απαγόρευση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως φαγητού νερού και ειδών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινά μέτρα που επέβαλλαν στο Ισραήλ να σταματήσει οποιαδήποτε πράξη μπορεί να εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες αλλά και να διευκολύνει την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, όμως αυτό δεν διαθέτει μηχανισμό για να επιβλέπει την εφαρμογή τους, ενώ από μεριάς του το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν έχει «πλέον δικαιολογία» να καθυστερεί την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.