Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς λέγεται το φερμουάρ στα ελληνικά: Τι σημαίνει και ποιος την καθιέρωσε
PLUS

Πώς λέγεται το φερμουάρ στα ελληνικά: Τι σημαίνει και ποιος την καθιέρωσε

Πώς λέγεται το φερμουάρ στα ελληνικά: Ποιος το ανακάλυψε και πως ξεκίνησε η ιστορία του.

Το φερμουάρ (φωνητική μεταγραφή του γαλλικού fermoir),  είναι συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνδεση δύο άκρων υφάσματος, ή άλλου εύκαμπτου υλικού. Τα φερμουάρ χρησιμοποιούνται σε ρούχα(π.χ. μπουφάν και τζιν), αποσκευές και άλλες τσάντες, είδη κατασκήνωσης(π.χ. σκηνές και υπνόσακοι) και πολλά άλλα αντικείμενα. Τα φερμουάρ διατίθενται σε μεγάλη γκάμα μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων.

Η λέξη φερμουάρ, όπως αναφέρεται παραπάνω, είναι γαλλική λέξη. Έκπληξη ωστόσο μας προκαλεί η λέξη στα ελληνικά. Στα ελληνικά λοιπόν, το φερμουάρ ονομάζεται τορμοσυνάπτης. Μία πολύ όμορφη λέξη, που αποτελείται από τις λέξεις, τόρμος  και συνάπτω. Η λέξη τόρμος σημαίνει  κλείσιμο ή σύνδεση, ενώ η λέξη συνάπτω  σημαίνει κλείνω ή συνδέω. Η λέξη τορμοσυνάπτης καθιερώθηκε στα ελληνικά, από τον γλωσσολόγο και ακαδημαϊκό Ιωάννη Τριανταφυλλίδη, ο οποίος την πρότεινε το 1938. Η πρόταση του Τριανταφυλλίδη έγινε δεκτή από την Ακαδημία Αθηνών και η λέξη τορμοσυνάπτης χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην ελληνική γλώσσα.

Η ιστορία του φερμουάρ

Το φερμουάρ έχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του. Ποιος το ανακάλυψε και πως τελικά όλοι καταλήξαμε να έχουμε ανάγκη αυτό το μικρό αλλά τόσο χρήσιμο εργαλείο.

  • Το 1851, ο Ελάιας Χάου έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια «Βελτίωση στη στερέωση για ρούχα». Δεν προσπάθησε σοβαρά να το πλασάρει, χάνοντας έτσι την αναγνώριση που διαφορετικά θα είχε λάβει.
  • Σαράντα δύο χρόνια αργότερα, το 1893, ο Κλεμπ Κλέμπερσον, ο οποίος εφηύρε έναν πνευματικό σιδηρόδρομο δρόμου, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα «δετήρα παπουτσιού». Η συσκευή χρησίμευε ως (πιο περίπλοκο) κούμπωμα παπουτσιών με γάντζο και οπή.
  • Το 1916, οι εφημερίδες στην Αυστραλία ανέφεραν εμφανίσεις του «νέου δεστήρα χωρίς άγκιστρο», μιας συσκευής από την Αμερική που «ο κόσμος περίμενε» από ένα ζωντανό μοντέλο στη βιτρίνα του Raynor’s, στη Μελβούρνη.
  • Το 1923, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη, ο Σούντμπαικ πούλησε τα ευρωπαϊκά του δικαιώματα στον Μάρτιν Ότμαρ Βίντερχαλτερ, ο οποίος βελτίωσε το σχέδιο χρησιμοποιώντας ενώσεις και αυλακώσεις αντί για τις αρθρώσεις και τα δόντια του Σούντμπαικ και άρχισε να παράγει με την εταιρεία του, Riri, σε μεγάλη κλίμακα, πρώτα στη Γερμανία και μετά στην Ελβετία.
  • Στη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε μια εκστρατεία πωλήσεων για παιδικά ρούχα με φερμουάρ. Η εκστρατεία επαίνεσε τα φερμουάρ για την προώθηση της αυτοδυναμίας στα μικρά παιδιά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ντύνονται μόνα τους. Το φερμουάρ κόντραρε το κουμπί το 1937 στη «Μάχη του Κουμπώματος»”, αφού οι Γάλλοι σχεδιαστές μόδας ξετρελάθηκαν με φερμουάρ στα ανδρικά παντελόνια.
  • Το Esquire ανακήρυξε το φερμουάρ ως τη «Νεότερη Ιδέα Προσαρμογής για Άντρες» και μεταξύ των πολλών αρετών του κουμπώματος με φερμουάρ ήταν ότι θα απέκλειε την «Πιθανότητα ακούσιας και ενοχλητικής αταξίας».
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις