Ολοκληρώθηκε η τελική πρόβα για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, στην Αρχαία Ολυμπία. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ., παρουσία ης Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα παρευρεθούν, επίσης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Τόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας Αμελί Ουντεά-Καστερά, η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και η δήμαρχος Παρισίων Αν Χινταλγκό, τους οποίους θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.
Η τελική πρόβα στην αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώθηκε με 35 Ιέρειες και 15 Κούρους να εκτελούν μυσταγωγικά τη χορογραφία υπό τις οδηγίες της Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η Ολυμπιακή Φλόγα εναποτίθεται στα χέρια της πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά, ενώ ο χρυσός ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Ο Ολυμπιακός Ύμνος θα ερμηνευτεί από την κορυφαία mezzo-soprano Joyce DiDonato και master of Ceremonies θα είναι ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας. Υπεύθυνος για την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης.
Η διαδρομή της φλόγας
Η λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 11 μέρες στην Ελλάδα όπου θα τρέξουν 600 λαμπαδηδρόμοι ενώ στη Γαλλία θα τρέξουν 11.000 λαμπαδηδρόμοι. «Όποιος κοιτάξει το χάρτη θα δει ότι κινούμαστε από τη Μεθώνη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο», τόνισε ο Θανάσης Βασιλειάδης και ανέφερε την τεράστια εκδήλωση ενδιαφέροντος με 3.000 αιτήσεις εκ των οποίων «δυστυχώς», επιλέχθηκαν 600 λαμπαδηδρόμοι. Η φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου με το θρυλικό ιστιοφόρο Belem που θα αποπλεύσει από τον Πειραιά, για να κάνει το γύρο της Γαλλίας όπου θα λάβουν χώρα οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
«Ξεκινάμε από την Αρχαία Ολυμπία, ανεβαίνουμε προς τον Πύργο και την Αρχαία Ήλιδα, μετά κατεβαίνουμε κάτω προς την Πύλο από Μεθώνη, την επόμενη μέρα ανεβαίνουμε μέσα από τη Σπάρτη, Τρίπολη, Μυκήνες, φτάνουμε στο Ναύπλιο και ερχόμαστε στον Πειραιά. Μετά αλλάζει λίγο το σκηνικό και με καράβι κατεβαίνουμε στην Κρήτη. Την άλλη μέρα με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κατεβαίνουμε στα τρία νησιά, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο επιστρέφοντας πίσω στην Αθήνα και μετά φεύγουμε προς τα πάνω. Πηγαίνουμε δηλαδή Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Μετέωρα, Θεσσαλονίκη, πάμε Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή, καλύπτοντας συνολικά 5.000 χιλιόμετρα. Είναι λίγο δύσκολο το εγχείρημα, αλλά τελικά το έχουμε καταφέρει», είπε ο Θανάσης Βασιλειάδης και τόνισε: «Είναι εκπληκτικό γιατί μεταφέρει το φως που ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ο συνδετικός κρίκος που θα φτάσει στο στάδιο, στα Ηλύσια Πεδία. Το φως είναι ένα, αυτό που κινείται και αλλάζει χέρια, δεν υπάρχει δεύτερη φλόγα».
ΠΗΓΗ: ertnews.gr