Τέλειο ως επιδόρπιο στο τέλος του γεύματος αλλά και για πρωινό και ως σνακ.
Η τάρτα με ρικότα και φιστίκια Αιγίνης είναι μια πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο που θα κατακτήσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους με την εκπληκτική γεύση της.
Σήμερα ετοιμάζουμε ένα λαχταριστό γλυκό που λιώνει στο στόμα, τέλειο ως επιδόρπιο στο τέλος του γεύματος αλλά και για πρωινό και ως σνακ.
Υλικά
Για τη βάση
225 γρ. αλεύρι
100 γρ. αλεύρι φιστικιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών
150 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλέτι
Για την κρέμα
340 γρ. κρέμα γάλακτος
170 γρ. κρέμα φιστικιού
90 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. ρικότα
8 γρ. ζελατίνη
Για διακόσμηση
Μια χούφτα φιστίκια
4-5 φράουλες (ή σταφίδες ή σμέουρα)
2 φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Για τη βάση
Βάζουμε το αλεύρι και το κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους σε μια κουζινομηχανή εξοπλισμένη με λεπίδες και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το βούτυρο να γίνει τόσο λεπτό όσο η άμμος.
Κλείνουμε τον διακόπτη και προσθέτουμε το αλεύρι από φιστίκια, τη ζάχαρη άχνη, τους κρόκους αυγών και μια πρέζα αλάτι. Λειτουργούμε ξανά την κουζινομηχανή μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας. Την πλάθουμε με τα χέρια μας, τη βάζουμε μέχρι να έχουμε ένα δίσκο, τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος και την τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει για μισή ώρα.
Μετά την υποδεικνυόμενη ώρα, στρώνουμε τον πάτο της φόρμας της τάρτας με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τη ζύμη. Αφαιρούμε τις άκρες που περισσεύουν με ένα μαχαίρι, τρυπάμε τη ζύμη με τα δόντια ενός πιρουνιού και τη σκεπάζουμε με ένα χαρτί ψησίματος.
Τοποθετούμε από πάνω μερικά όσπρια, όπως φασόλια ή ξερά ρεβίθια και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και τα όσπρια και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα
Βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε πολύ κρύο νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά. Μετά τα στραγγίζουμε και τα λιώνουμε σε 50 γρ ζεστή κρέμα (παρμένη από τη συνολική δόση της συνταγής) και μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τη ρικότα, την κρέμα φιστικιού, τη ζάχαρη άχνη και την κρέμα στην κουζινομηχανή και ανακατεύουμε μέχρι να εχουμε μια λεία και βελούδινη κρέμα. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε την κρύα ζελατίνη, ξαναλειτουργούμε την κουζινομηχανή για να ανακατευτούν όλα.
Συναρμολογούμε την τάρτα
Ρίχνουμε τη ρικότα και την κρέμα φιστικιού στη βάση και τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Ξεφορμάρουμε την τάρτα, την τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και τη διακοσμούμε με φιστίκια Αιγίνης και φράουλες κομμένες σε φέτες.