Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο: Το έργο της αναβάθμισης της δικαιοσύνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο: Το έργο της αναβάθμισης της δικαιοσύνης

"Έχει έρθει η χώρα μας να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη"

Τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης που θα αλλάξουν τον τρόπο δράσης του Ελληνικού Δημοσίου και την απονομή δικαιοσύνης, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης με τίτλο «Demystifying AI for a more Efficient Public Sector» στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το διάλογο συντόνισε η δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλεξάνδρα Γούτα. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να βρίσκει λύσεις, ενώ τόνισε ότι δε χρειάζονται ακρότητες και πως δεν πρέπει μόνο να την καταναλώνουμε αλλά και να την παράγουμε. Όσον αφορά τον ελληνικό υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ο Υπουργός δήλωσε πως ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες η διαβούλευση και στόχος είναι να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα στις αρχές Ιουνίου, έτσι ώστε σε ένα εξάμηνο να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο των 35 εκατ. ευρώ και σε ένα χρόνο να έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Για την πορεία των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε επίσης ότι το myGov «πάτησε» πάνω σε ανάγκες των πολιτών για αυτό και γνώρισε μεγάλη αποδοχή, ενώ την επόμενη εβδομάδα αλλάζει νοοτροπία. Δηλαδή, θα αλληλεπιδρά και θα κάνει πράγματα για τον πολίτη, για παράδειγμα θα μπορεί να παράξει πιστοποιητικά. Για τις νέες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης ανέφερε επίσης, ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές στη δικαιοσύνη και στη συνέχεια στη λειτουργία του Δημοσίου.

“Έχει έρθει η χώρα μας να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη”

Ο Partner, Head of Government and Public Sector, EY Greece, Χρήστος Ταραντίλης, επισήμανε, ότι έχει έρθει η χώρα μας να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, τις υπηρεσίες και στη νομοθέτηση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως συνέπεια του AI ACT. Όσον αφορά τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η ΕΥ για το Δημόσιο, ανέφερε ότι προχωρά σε ένα σύγχρονο εργαλείο για το Υπουργείο Παιδείας, που αφορά όλα τα σχολεία και πιο συγκεκριμένα θα καλύπτονται τα εκπαιδευτικά κενά από τους αναπληρωτές. Για την ανοιχτή καινοτομία, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ταραντίλης, χρειάζεται να υπάρχει ένας δημόσιος φορέας με διάθεση να ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη, να μη φοβάται δηλαδή ότι το ΑΙ θα υποβαθμίσει τη δουλειά του. Επίσης, σημίεωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαθέσιμα τα ψηφιακά δεδομένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, τόνισε ότι τα έργα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται σε ένα πολύ καλό σημείο στην Ελλάδα, καθώς με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δεσμευθεί πόροι 200 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά το έργο της χρήσης του ΑΙ στην απονομή δικαιοσύνης, δήλωσε ότι αυτό θα λειτουργεί επικουρικά, καθώς θα επιταχύνει διαδικασίες όπως τα πρακτικά των δικών, τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής και του έγχαρτου υλικού.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ασθενίδης ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά τη δικαιοσύνη, καθώς θα στηρίζει το φυσικό δικαστή στο λειτούργημά του μέσω της εύρεσης της κατάλληλης νομολογίας. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2025, καθώς είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και προς το παρόν τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται. Όσον αφορά τη σχέση του Δημοσίου με την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Ασθενίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα γηρασμένο προσωπικό και για άτομα μέσης ηλικίας που δύσκολα εκπαιδεύονται. Επίσης, είναι καλύτερο να κάνουμε λόγο για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και να γίνονται στοχευμένες εκπαιδεύσεις σε κλάδους που αυτή χρησιμοποιείται όπως για παράδειγμα η Υγεία.

Η Γενική Διευθύντρια της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ιωάννα Ανδρονοπούλου, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι δίκαιη και διαφανής όταν χρησιμοποιείται, και γι’ αυτό το λόγο το κράτος πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές. Όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τόνισε ότι αυτή επαυξάνει, δεν καταργεί τις δυνατότητες του ανθρώπου και δεν τις αντικαθιστά. Πρόσθεσε τέλος, ότι σήμερα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε πληροφορία καθώς είναι αποθηκευμένη σε cloud και είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε μία κουλτούρα διαρκούς μάθησης. Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (https://def-ix.delphiforum.gr/) μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για όλους τους επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συμμετέχουν στο 4ήμερο Φόρουμ του Απριλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις