Μητροπάνος θάνατος: Ο μεγάλος τραγουδιστής πέθανε στις 17 Απριλίου του 2012 σε ηλικία 64 ετών
Σαν σήμερα, 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών. Δώδεκα χρόνια μετά, στενοί φίλοι και συνεργάτες εξακολουθούν να τον μνημονεύουν, μέσα από δηλώσεις και αναρτήσεις. Η Πέγκυ Ζήνα, μία από τις πιο στενές του συνεργάτιδες που έκαναν κοντά του τα πρώτα τους βήματα, έκανε τον απολογισμό της για τα χρόνια που πέρασε μακριά από τον μέντορά της. Μέσω Instagram, η τραγουδίστρια ανέβασε μια κοινή της φωτογραφία με τον Δημήτρη Μητροπάνο από πρόβες που έκαναν μαζί για τις συναυλίες τους. «Αυτή η μέρα ξημερώνει με γκρίζα σύννεφα για μένα ..βρέχει δε βρέχει…Φέτος για κάποιο λόγο διάλεξα μια ευτυχισμένη στιγμή από τις πρώτες πρόβες μας. Σε κουβαλάω στην ψυχή μου κάθε μέρα βουνό μου… σε νιώθω κοντά μου. Ακούω τις καθοδηγήσεις σου, τα αστεία μας με τη Βένια σου (μας)..αλλά να.. είναι στιγμές που δεν μπορώ να χωνέψω ότι μπορώ να σε βλέπω πια μόνο κλείνοντας τα μάτια…Κι αν θα με κόψουν στη μέση διπλά θα σ αγαπώ. Και θα μου λείπεις πιο πολύ».
Στις 17 Απριλίου του 2012 η Ελλάδα «αποχαιρέτησε» μια σπουδαία φωνή του ελληνικού πενταγράμμου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, σε ηλικία 64 ετών, που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα. Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής. Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα Ξημερώματα.
Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι Θεσσαλονίκη
Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού Χαμένη Πασχαλιά, το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον Άγιο Φεβρουάριο, με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν Ο Δρόμος για τα Κύθηρα του Γιώργου Κατσαρού και Τα συναξάρια του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης (Εμείς οι δυο κ.ά.), Χρήστος Νικολόπουλος (Πάρε Αποφάσεις σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός (Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό) ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 80. Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο Στου Αιώνα την Παράγκα, σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνες» διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μ’ ένα πρόγραμμα – αναδρομή στα 40 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας. Μία ιστορική συναυλία, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο απο τη Minos – Emi με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου». Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.