Τέμπη εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Παραγγελία πειθαρχικής εξέτασης για την εισαγγελέα της Λάρισας που αρχειοθέτησε τη μήνυση συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας
Τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας κατά της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας, η οποία αρχειοθέτησε τη μήνυση συγγενών των θυμάτων των Τεμπών σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου παρήγγειλε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός Γεωργία Αδειλίνη ζητά από τη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών να διερευνηθεί «τυχόν πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε. Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».
Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη έχει ως εξής: «Παρακαλούμε να διερευνήσετε κατά το άρθρο 117§1 περ. στα΄, 9 Ν. 4938/2022, τυχόν πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ε. Κ., η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη
Το χρονικό της υπόθεσης
Σε προσφυγή κατά της διάταξης της εισαγγελίας με την οποία απορρίφθηκε η μηνυτήρια αναφορά των συγγενών των θυμάτων κατά του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου ως προς το μπάζωμα στα Τέμπη προχώρησαν χθες συγγενείς των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ενώ στους εγκαλούμενους περιλαμβάνονταν υφυπουργοί, και συγκεκριμένα ο Χρήστος Τριαντόπουλος και η Ζωή Ράπτη, η μήνυση σε ό,τι τους αφορά δεν παραπέμφηκε αμελλητί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Παύλος Ασλανίδης που έχασε τον 26χρονο γιο του Δημήτρη στο έγκλημα στα Τέμπη και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, που έχασε την γυναίκα του Βασιλική Χλωρού, κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων για την αλλοίωση (μπάζωμα) του χώρου στο σημείο σύγκρουσης των δύο τρένων.
Η έγκλησή τους ήταν κατά του Κωνσταντίνου Αγοραστού, του συνόλου των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου και της τότε υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη. Για τους δύο τελευταίους σημείωναν στην μήνυση τους, πως σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ ο ΧρήστοςΤριαντόπουλος σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα ήταν παρών και συντόνιζε εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.
Ωστόσο, η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας αποφάσισε να απορρίψει και επί της ουσίας να βάλει στο αρχείο την συγκεκριμένη μήνυση λέγοντας ότι «επειδή, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στο χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιανδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του ατυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».