Κυρώσεις Ε.Ε. στο Ιράν: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των κρατών - μελών της Ε.Ε. μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ
Σε διπλωματικές κινήσεις που θα προωθήσουν τη γεωπολιτική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή προχωρούν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν αλλά και να συγκρατήσουν το Ισραήλ από την περαιτέρω κλιμάκωση. Εχθές, Τετάρτη 17 Απριλίου, τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε μία σειρά κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε στο Ισραήλ. Όπως φαίνεται, οι πιέσεις έρχονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ώστε η Ε.Ε να ακολουθήσει μία πιο αυστηρή γραμμή απέναντι στο Ιράν.
Τα μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υιοθετήσουν αφορούν αρχικά στην αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν για το βαλλιστικό της πρόγραμμα. Στόχος είναι οι Ιρανικές εταιρείες που παράγουν drones και βαλλιστικούς πυραύλους, τα οποία όπως εικάζεται, προμηθεύουν στη Ρωσία με ειδικές συμφωνίες. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλς Μισέλ, «Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να απομονώσουμε το Ιράν». Μία ακόμη σημαντική κίνηση που εξετάζουν είναι η επιβολή κυρώσεων στην Iran Air, την μεγαλύτερη Ιρανική αεροπορική εταιρεία, ώστε να μην μπορεί να προμηθεύεται ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη Boeing και Airbus.
BREAKING: G7 EU PRESIDENT OFFICIAL STATEMENT#Iran #Isreal #IsraeliTerrorists #Drones #WWIII#TelAviv #Iranians
pic.twitter.com/oqVcb3wu4s— Shakeel Ahmed (@shakelahmad0331) April 14, 2024
Πετρέλαιο και Φρουροί της Επανάστασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να στηρίξουν μία απόφαση κυρώσεων εναντίον του Ιράν σχετικά με το πετρέλαιο, καθώς στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτό, ωστόσο είναι μία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα επιβάλλουν περιορισμούς, παρόλο που η κίνηση αυτή μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. «Είναι σαφές ότι το Ιράν συνεχίζει να εξάγει πετρέλαιο», δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προσθέτοντας πως είναι ένας πιθανός τομέας που «θα μπορούσαμε να χτυπήσουμε».
Μία ακόμη ενέργεια που προτάθηκε είναι η συμπερίληψη των Φρουρών της Επανάστασης στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που έχει ήδη γίνει από τις ΗΠΑ. Το Βέλγιο υποστήριξε την επιβολή κυρώσεων κατά του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, αλλά ο Σολτς δήλωσε ότι αυτό απαιτεί περαιτέρω νομικούς ελέγχους. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν μια εθνική αρχή στην ΕΕ διαπιστώσει ότι η ομάδα είχε εμπλακεί σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια τρομοκρατική ενέργεια στα εδάφη των Ευρωπαϊκών Κρατών, η κίνηση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
ΠΗΓΗ: protothema.gr