Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα κατάρτισης ΔΥΠΑ 2024 – αίτηση: 400 ευρώ για 50.000 δικαιούχους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα κατάρτισης ΔΥΠΑ 2024 – αίτηση: 400 ευρώ για 50.000 δικαιούχους

Επίδομα κατάρτισης ΔΥΠΑ 2024 - αίτηση: Εντός Απριλίου ξεκινά η πρώτη φάση υλοποίησης του νέου προγράμματος κατάρτισης και απασχόλησης για 50.000 ωφελουμένους - Η διαδικασία υποβολής

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένεται να ξεκινήσεις τις επόμενες εβδομάδες την υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των 25.000 θέσεων κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες μόνο από ανέργους από 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ. Ο κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι ώρες κατάρτισης είναι συνολικά 80, με το επίδομα να φτάνει τα 400 ευρώ καθαρά. Ο ωφελούμενος πρέπει να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γίνεται με την εφαρμογή μεθόδων μικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.

Εκπαίδευση

Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες εκπαίδευσης διά ζώσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών. Στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή, και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε κέντρο διά βίου μάθησης.

Παράλληλα, η διά ζώσης εκπαίδευση διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας διδάσκοντος και καταρτιζομένων σε αίθουσα και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης. Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο μητρώων παρόχων κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

Πράσινες δεξιότητες

Τα αντικείμενα κατάρτισης στις πράσινες δεξιότητες είναι τα ακόλουθα: Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Περιβαλλοντική λογιστική, χρηματοοικονομική και διακυβέρνηση. Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα. Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για τον μετασχηματισμό του κτιριακού τομέα σε μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος. Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αμπελουργία – εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα. Εξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις, ηλεκτροκίνηση. Κυκλική οικονομία. Περιβαλλοντική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαχείριση αποβλήτων.

Η διαδικασία για την αίτηση

Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους του προγράμματος θα γίνει ως εξής. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον πάροχο κατάρτισης μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη ΔΥΠΑ. Οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους. Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής κατάρτισης, οφείλει εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, όπως θα ορίζεται στην πρόσκληση, να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί προκειμένου να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχονται από αυτόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις