Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Μικρόβια στο κοτόπουλο: O σωστός τρόπος διαχείρισής του
PLUS

Μικρόβια στο κοτόπουλο: O σωστός τρόπος διαχείρισής του

Μικρόβια στο κοτόπουλο: Το κοτόπουλο μπορεί να φιλοξενήσει τα παθογόνα βακτήρια Salmonella και Campylobacter

Tο νωπό ή το ημιμαγειρεμένο κοτόπουλο, όπως κάθε είδος κρέατος, ψαριού ή προϊόντος με βάση κάποιο ζώο, έχει κάποια βακτήρια που είναι ικανά να προκαλέσουν αρρώστιες αν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτή η ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται μπορεί να περιοριστεί από εσάς αν φροντίσετε το κοτόπουλο να μην παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, ή πιο συγκεκριμένα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4ºC και 60ºC για διάστημα περισσότερο της μίας ώρας. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η θερμοκρασία της κατάψυξης δεν μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από τα μικρόβια που βρίσκονται στα τρόφιμά μας είναι να τα μαγειρέψουμε σωστά. Θα πρέπει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιμολύνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο με το άψητο κοτόπουλο. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το νωπό κοτόπουλο, ή ακόμα και τα υγρά του έρθουν με κάποιο τρόπο σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ιδίως με ήδη μαγειρεμένα ή με αυτά που τρώγονται ωμά όπως τα λαχανικά.

Κάτι που πρέπει να προσέχετε είναι όταν κόψετε το ωμό κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και αργότερα θα χρειαστεί να κόψετε ντομάτες στο ίδιο ξύλο, μην ξεχάσετε να το πλύνετε. Αυτό πρέπει να το κάνετε πάντα προσεκτικά σε όλα τα σκεύη. Για παράδειγμα το μαχαίρι που χρησιμοποιήσατε για να το κόψετε ή το πιάτο που το είχατε τοποθετήσει, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα τρόφιμα πρέπει να τα πλύνουμε. Επίσης θα πρέπει να φροντίζετε ο πάγκος της κουζίνας που ήρθε σε επαφή με το νωπό κοτόπουλο να καθαριστεί. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πολύ συνηθισμένη πρακτική του πλυσίματος των πουλερικών κάνει τα μικρόβια που βρίσκονται σε αυτά να εξαπλωθούν σε όλη την κουζίνα, από το νεροχύτη μέχρι και τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά. Δεδομένων, όμως, όλων αυτών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς το να καταφέρουν να πείσουν μάγειρες και νοικοκυρές να σταματήσουν να ξεπλένουν το κοτόπουλο.

Από το κατάστημα στο σπίτι

Όταν κάνετε τα ψώνια σας, ελέγξτε ότι η συσκευασία του κοτόπουλου είναι κρύα. Να θυμάστε πως το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα βάλετε στο καρότσι σας πριν να κατευθυνθείτε στο ταμείο. Να τοποθετείτε τα ευπαθή τρόφιμα μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου που υπάρχει κλιματιστικό το καλοκαίρι και όχι στο πορτ παγκάζ γιατί εκεί η θερμοκρασία είναι σημαντικά υψηλότερη. Μόλις φτάσετε σπίτι, θα πρέπει να τοποθετήσετε αμέσως το κοτόπουλο στο ψυγείο, το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία σταθερά κάτω από 4ºC και να το χρησιμοποιήσετε μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αν θέλετε να το καταψύξετε κάντε το αρκετά πριν την ημερομηνία λήξης του, γιατί θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως η διαδικασία της σταδιακής αλλοίωσης συνεχίζεται μέχρι να φτάσει το κοτόπουλο στους -18ºC και για να το πετύχετε αυτό σε ένα οικιακό καταψύκτη παίρνει χρόνο. Από την ώρα της σφαγής του μέχρι και την ώρα που το κοτόπουλο φτάνει στα καταστήματα πώλησης διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω από 4ºC για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του αλλά και για να εμποδιστεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Ο σωστός τρόπος για να το μαγειρέψεις

Το κοτόπουλο μπορεί να φιλοξενήσει τα παθογόνα βακτήρια Salmonella και Campylobacter. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν αυτά τα μικρόβια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να καταφέρουν να επιβιώσουν και να προκαλέσουν ασθένεια εάν το κρέας δεν έχει ψηθεί καλά. Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας πραγματοποίησε μία ενδιαφέρουσα έρευνα για να διαπιστώσει αν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα νοικοκυριά είναι ασφαλείς. Για να διευκρινίσουν τις πρακτικές μαγειρικής κοτόπουλου των καταναλωτών, οι νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν 3.969 ιδιωτικά νοικοκυριά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) σχετικά με τις πρακτικές μαγειρικής κοτόπουλου που ακολουθούσαν.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο έλεγχος του εσωτερικού χρώματος του κρέατος κοτόπουλου είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να κρίνουμε το αν έχει γίνει, καθώς χρησιμοποιείται από τα μισά νοικοκυριά. Άλλες κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν την εξέταση της υφής του κρέατος. Ωστόσο, το χρώμα και η υφή δεν είναι από μόνα τους αξιόπιστοι δείκτες ασφάλειας. Παράλληλα, η χρήση θερμόμετρου για να εκτιμηθεί η κατάσταση καλύτερα είναι μία μέθοδος που επίσης δεν διασφαλίζει απόλυτα. Τι πρέπει να κάνουν τελικά οι μάγειρες του σπιτιού; Όπως αναφέρεται στην έρευνα, συνιστάται οι καταναλωτές να ελέγχουν ότι όλες οι επιφάνειες του κρέατος μαγειρεύονται, καθώς τα περισσότερα βακτήρια εντοπίζονται στην επιφάνεια. Δεύτερον, πρέπει να ελέγχουν τον πυρήνα του κρέατος. Όταν το κρέας στον πυρήνα είναι ινώδες και όχι γυαλιστερό, έχει φτάσει σε μια ασφαλή θερμοκρασία για κατανάλωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις