Αντιπυρικές ζώνες στα δάση 2024: Τα έργα πρόκειται να δημιουργηθούν σε ευάλωτες δασικές εκτάσεις στην Αττική
Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησε εχθές, Πέμπτη 18 Απριλίου, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στις δασικές εκτάσεις της Αττικής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε συνεργασία με τα συνεργεία μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησαν στην παρέμβαση εντός των δασικών εκτάσεων της Αττικής, ύστερα από τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής, για τη διευκόλυνση του έργου πυρόσβεσης. Οι αντιπυρικές ζώνες πρόκειται να δημιουργηθούν στην Πάρνηθα, στο Διόνυσο, στην Πεντέλη και στον Υμηττό, καθώς θεωρούνται οι πιο ευαίσθητες περιοχές στην περιφέρεια και επιδιώκουν να βελτιώσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
«Δεν αυταπατόμαστε, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Πράγματι ήταν μία χρονιά άνυδρη με πολύ πολύ μεγάλες προκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες του και να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια με επαγγελματισμό και οργάνωση. Συμπλήρωσε πως εδώ και πολλά χρόνια η επέμβαση εντός των δασών θεωρούνταν «ταμπού», καθώς τα δάση έπρεπε να παραμείνουν ανέπαφα, όμως αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λόγω της καύσιμης ύλης που έχει συσσωρευτεί. «Μετά από 50 χρόνια προσπαθειών τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, οι ειδικοί επιστήμονες, οι δασολόγοι, η Πολιτική Προστασία, η πυροσβεστική, μπαίνουμε στα δάση να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες (…) για την προστασία και των υψηλών δικτύων, των δικτύων της ΔΕΗ, αλλά και για να μπορούν να περνάνε τα πυροσβεστικά μας».
Υπογράψαμε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών μέσα στα δάση με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία – ορόσημο, η οποία ενισχύει σημαντικά την προληπτική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Προχωράμε σε μια δύσκολη αντιπυρική… pic.twitter.com/bNfjg7f1SX
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) April 18, 2024
Ποιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν γύρω από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καλύπτοντας 9 χιλιόμετρα, σε 4 περιοχές που του έχει υποδείξει η πυροσβεστική ως οι πιο ευαίσθητες στην Αττική. Ανέφερε πως οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, αλλά γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθούν και νωρίτερα. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η σημερινή πρωτοβουλία έχει καταδειχτεί από το 2021 και με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε το 2023, γίνεται και πράξη, ενώ τη φετινή χρονιά οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην Αττική και ο σχεδιασμός είναι να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, την επόμενη χρονιά.
«Το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας αποσκοπεί στη διασφάλιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του περιβάλλοντος της χώρας μας. Η εκδήλωση πυρκαγιάς κάτω από γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης, λόγω της αλλαγής των συνθηκών υγρασίας, θέτουν αυτόματα εκτός λειτουργίας γραμμές μεταφοράς, κάτι που ενέχει διακοπές και δημιουργεί κίνδυνο συνολικού μπλακάουτ με ό,τι αυτό συνεπάγεται», υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης. Συμπλήρωσε πως μέσω του μνημονίου αυτού θα υλοποιηθεί μία αυτονόητη ανάγκη, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία της φετινής χρονιάς και η κλιματική κρίση δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.
«Να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, ότι πραγματικά αγαπάμε τη χώρα μας»
Επίκληση και στους πολίτες ώστε να συνεισφέρουν στο έργο της πυροπροστασίας έκανε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε τη συμβολή όλων στην «εθνική μάχη». «Μας αφορά όλους και έχει να κάνει με την προστασία μας, των οικογενειών μας, των ανθρώπων μας, της γειτονιάς μας ή του νησιού μας, της περιοχής που ζούμε και μένουν. Να πάρετε τηλέφωνο στο 199 ή στο 112 αν δείτε κάτι. Να ξεχορταριάσετε τα οικόπεδα σας και να προστατεύσετε οι ίδιοι τις περιουσίες σας. Να μιλήσετε με τους εθελοντές μας και τους επαγγελματίες πυροσβέστες, να τους βοηθήσετε ή να τους οδηγήσετε σε ένα σημείο που έχει πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός. Από τη μεριά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, δήλωσε πως η προετοιμασία είναι το παν για όλους μας και επισήμανε ότι μόνο με συνεργασία θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η απειλή της πυρκαγιάς,
Στα ίδια πλαίσια μίλησε και ο τμηματάρχης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Δασικών και Αγροτοδασικών Πυρκαγιών, πυραγός Βασίλης Καραμανλής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των φορέων και των υπηρεσιών της χώρας που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση. Ανέφερε πως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και ο καθαρισμός της βλάστησης εντός και εκτός των δασικών εκτάσεων είναι πολύ σημαντικά μέτρα τόσο για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά και για τον περιορισμό της σε περίπτωση που εκδηλωθεί. «Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών είναι ένα κρίσιμο προληπτικό μέτρο και περιορίζει την εκδήλωση και την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών», ανέφερε.