Στη Λέσβο πραγματοποιείται η εκδήλωση για την παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στην οποία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο χρόνος που θα απαιτείται για τη μετακίνηση από την Καλλονή στο Σίγρι μειώνεται κατά το ήμισυ (από 1 ώρα και 20 λεπτά σε 40 λεπτά) και βελτιώνεται σημαντικά η προσβασιμότητα στο λιμάνι Σιγρίου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ολοκληρώνεται και παραδίδεται ένα έργο που σπάει την απομόνωση. «To 2019 όταν οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν είχα πει ότι μια από τις κεντρικές μας προτεραιότητες είναι να μετατρέψουμε τη χώρα σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Πέντε χρόνια μετά τα εργοτάξια κλείνουν και δίνουν τη θέση τους σε σημαντικά έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα». Το έργο αυτό για εσάς είναι μεγάλο και σημαντικό, Είναι έργο που το ζητούσατε εδώ και δεκαετίες, ένα από τα σημαντικά έργα αναβάθμισης περιφερειακού οδικού δικτύου, ολοκληρώνεται, παραδίδεται με αποτέλεσμα να σπάει η απομόνωση της Λέσβου. Να δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές πολιτικές.
Συμβάλλουμε στον εθνικό μας στόχο μείωσης θανατηφόρων τροχαίων. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τη σημασία του έργου. Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να γλιτώνετε 40 λεπτά από την Καλλονή στο Σίγρι και από το Σίγρι στην Καλλονή». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι το μόνο έργο που αλλάζει τη Λέσβο, καθώς δρομολογείται και η κατασκευή του φράγματος του Τσικνιά. «Πριν από 30 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη κατασκευής του φράγματος του Τσικνιά για να λυθεί το ζήτημα ύδρευσης. Ενδεικτικό της ελληνικής παθογένειας είναι ότι έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογούνται από αυτή την κυβέρνηση. Ένα έργο που θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι τα αναπτυξιακά έργα είναι προτεραιότητα». Μεταξύ άλλων στάθηκε στις παρεμβάσεις στις μονάδες υγείας, «με πιο σημαντική την πλήρη ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής», η οποία εκτιμάται ότι θα υλοποιείται άμεσα.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της βίζα-εξπρές σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε ελληνικά νησιά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά από τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να πειστεί η Ευρώπη ώστε να εκδίδεται η βίζα. «Στη συνολική εικόνα θέλω να προσθέσω ότι όσοι έχουμε επισκεφτεί το νησί, θυμόμαστε τις εικόνες διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών», δήλωσε σε άλλο σημείο.
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης νωρίτερα ο Μητσοτάκης, συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου συνάντηση Τούρκους τουρίστες πού ήρθαν σήμερα στο νησί με το πρόγραμμα express visa και συνομίλησε μαζί τους. «Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Υπουργό, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου -αλλά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εδώ στη Λέσβο όπου βρισκόμαστε. Βλέπετε ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών. Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον Υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.
Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες. Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα και κ. Δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία.
Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία έχει απτά αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά
Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής». «Ήθελα να σας θυμίσω κάτι: πριν από ένα χρόνο περίπου είχατε επισκεφθεί τη Λέσβο και στο Επιμελητήριο σας έθεσα κάποια αιτήματα. Ένα αίτημα, που έθεσα με επίταση, που ήδη το είχαν θέσει και βουλευτές, ήταν η διευκόλυνση χορηγήσεως βίζας σε επισκέπτες στα νησιά και το κάνατε», σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.