Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άσκηση σεισμού Κρήτη: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη αντισεισμική επιχείρηση «Μίνωας»
ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση σεισμού Κρήτη: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη αντισεισμική επιχείρηση «Μίνωας»

Άσκηση σεισμού Κρήτη: Πρόκειται για συντονισμένες επιχειρησιακές δράσεις από τις μονάδες διάσωσης για την περίπτωση φυσικών καταστροφών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Απριλίου, η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση «Μίνωας», υπό την παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, στις περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ως Κέντρο Συντονισμού ορίστηκε το πολιτιστικό Μέγαρο Ηρακλείου σε επίπεδο Κρήτης, για την περίπτωση φυσικών καταστροφών. Ο υπουργός είχε την επιστασία του Κέντρου Επιχειρήσεων το οποίο κατευθύνει όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες παροχής βοήθειας – έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρο το νησί. Πρόκειται για μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, Εθελοντών Διασωστών, τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, ενώ στις 10:20 οι κάτοικοι των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά και του Ηρακλείου, έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Τον σεισμό ακολούθησαν, σε ρεαλιστικό χρόνο, δεκάδες περιστατικά (κατολισθήσεις, βλάβες σε κτίρια, εκκενώσεις κ.α.) τα οποία κινητοποίησαν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έγινε κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς, τραυματίστηκαν επισκέπτες και επιχειρήθηκε εκκένωση, ενώ 3 ασθενοφόρα έλαβαν σήμα για να κατευθυνθούν στην είσοδό του. Ανάμεσα στα προβλεπόμενα επεισόδια ήταν εκκενώσεις δημόσιων κτιρίων, όπως το δημαρχείο Χανίων και η συντεταγμένη μετακίνηση πολιτών σε ασφαλή σημεία, καθώς και επιχείρηση διάσωσης τραυματιών από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Ποιες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν

Οι επιχειρησιακές μονάδες που συμμετείχαν στην άσκηση προχώρησαν στην άμεση εκκένωση δημόσιων υπηρεσιών, κτηρίων, υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και σχολείων, με τους εργαζόμενους, πολίτες και μαθητές να σπεύδουν σε σημεία συγκέντρωσης για την προστασία της ζωής τους, λόγω κινδύνου για σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα, εκκενώθηκε, το κτήριο της Αντιπεριφέρειας και των δικαστηρίων και ξεκίνησαν επιχειρήσεις επεγκλωβισμού ατόμων από κτήρια που κατέρρευσαν. Το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική επιχείρησαν στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατόπεδου Μαρκοπούλου, στο Ξυλόσκαλο, στο Φαράγγι Σαμαριάς όπου υποθετικά σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Η ίδια κατάσταση εξελίχθηκε και στο Ρέθυμνο, με συμβάντα στο Φαράγγι Κοτσιφού και τραυματισμούς πολιτών, τροχαία με ανατροπές και απεγκλωβισμούς, εκκενώσεις σχολείων και κατάρρευση του μνημειακού φουγάρου στον Κουμπέ, με τραυματισμούς και απεγκλωβισμούς. Στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, τα συντονιστικά κέντρα που έχουν στηθεί έχουν άμεση συνεργασία με το κεντρικό συντονιστικό του Ηρακλείου στο οποίο βρίσκονται και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας των δύο νομών για τη διαχείριση της κρίσης με βάση τα προβλεπόμενα της άσκησης. Η άσκηση θα συνεχιστεί και την Τρίτη 23 Απριλίου, κατά την οποία οι μονάδες διάσωσης θα επιχειρήσουν σε έναν νέο σεισμό μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος θα γίνει εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία θα προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης

Η άσκηση αυτή έχει σκοπό να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στοχεύει στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο ρεαλιστική άσκηση που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα και αφορά σε διασώσεις και παροχή βοήθειας στα αστικά κέντρα, στην ύπαιθρο και απεγκλωβισμό επισκεπτών από φαράγγια, σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον, επηρεάζει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς, όπως την Περιφέρεια Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δομές Υγείας, Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων και το σύνολο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εμπλέκονται εθελοντικά και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Την άσκηση διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις