Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών 2024: Στο τραπέζι τα θέματα Ουκρανίας και Ιράν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών 2024: Στο τραπέζι τα θέματα Ουκρανίας και Ιράν

Συμβούλιο υπουργών - Λουξεμβούργο 2024: Πρόκειται να συζητηθεί η στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

Στο τραπέζι των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται ξανά τα θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και το Σουδάν, σε σημερινό συμβούλιο που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών – μελών της Ένωσης πρόκειται να συνομιλήσουν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba και Rustem Umerov, καθώς και του προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν, Ramtane Lamamra. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητηθούν στο σημερινό συμβούλιο, αφορούν στην στήριξη των κρατών μελών στην Ουκρανία και στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας, στη συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ με πυραύλους και drones, καθώς και σχετικά με τον πόλεμο στο Σουδάν. Ο κ. Κεφαλογιάννης στο περιθώριο της Συνόδου θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Βασίλη Πάλμα, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει και στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ενίσχυση και στήριξη Ουκρανίας

Ύστερα από τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τα δυτικά κράτη για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών καλούνται σήμερα να αποφασίσουν σχετικά με την βοήθεια που μπορούν να παρέχουν στη χώρα. Καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και άλλων στόχων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζονται να προμηθεύσουν με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας το Κίεβο, όπως ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot. Το Κίεβο εξασφάλισε ώθηση το σαββατοκύριακο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο χρηματοδότησης 60 και πλέον δισεκ. δολαρίων των ΗΠΑ.

Μολαταύτα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ παροτρύνουν ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Έπειτα από βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του NATO με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ο ΓΓ του NATO δήλωσε πως αναμένει ανακοινώσεις σύντομα. «Το NATO χαρτογράφησε τις υπάρχουσες δυνατότητες σε όλη τη συμμαχία και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία», επέμεινε ο Νορβηγός. «Επιπλέον των Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να προμηθεύσουν οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του (γαλλικού συστήματος) SAMP/T», πρόσθεσε. Ως αυτό το στάδιο, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον σύστημα Patriot στην Ουκρανία μετά τις εκκλήσεις του Κιέβου.

Οι κυρώσεις στο Ιράν

Μετά από συνομιλίες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει μία γενίκευση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και με την επιθετικότητα του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συναποφασίσουν μία σειρά κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη. Θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, προκειμένου να περιορίσει τις επιδιώξεις της. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί την άμεση εμπλοκή της στο ζήτημα, καθώς εξαρτάται ενεργειακά από το Ιράν και δεν προτίθεται να ρισκάρει μία ενδεχόμενη ρήξη αυτών των σχέσεων.

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Πολλές χώρες της ΕΕ καλούν πιο συγκεκριμένα να διευρυνθεί το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων, που σχετίζεται με τα drones, για να συμπεριλάβει τους πυραύλους και τις μεταβιβάσεις όπλων σε δυνάμεις προσκείμενες στην Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή. Τα κράτη μέλη συζητούν ειδικά το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σχετιζόμενες με την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Επιπλέον, κάποιες χώρες ασκούν πίεση η ΕΕ να βρει τρόπο να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, τρομοκρατική οργάνωση. ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη η νομική βάση για το βήμα αυτό.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις