Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κλιματική αλλαγή συνέπειες: Περισσότεροι κίνδυνοι για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή συνέπειες: Περισσότεροι κίνδυνοι για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους

Κλιματική αλλαγή συνέπειες: Περίπου το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού κινδυνεύει με ασθένειες και μόνιμα προβλήματα που οφείλονται στο περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργούν ολοένα και περισσότερα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων αλλά και του περιβάλλοντος. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, εκτίθεται σε πολύ περισσότερους κινδύνους εξαιτίας της ατμόσφαιρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Μάλιστα, ανέφερε πως οι κίνδυνοι αυτοί ευθύνονται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο, ποσοστό που αγγίζει έως και το 70% στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, και κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με την έκθεση του ILO, η μόλυνση του αέρα είναι ο πιο μοιραίος κίνδυνος προκαλώντας περίπου 860.000 θανάτους που συνδέονται με την εργασία μεταξύ των εργατών σε εξωτερικούς χώρους ετησίως, ενώ η ακραία ζέστη προκαλεί 18.970 θανάτους εργατών κάθε χρόνο και η υπεριώδης ακτινοβολία 18.960 μέσω καρκίνου του δέρματος που δεν είναι μελάνωμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργάτες, ειδικά οι φτωχότεροι, είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, στους κινδύνους των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές και οι τυφώνες γιατί είναι συχνά οι πρώτοι που εκτίθενται ή γιατί εκτίθενται για μεγαλύτερες περιόδους και με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Τεχνολογία και υγεία

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ίδια η τεχνολογία που στοχεύει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής–όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι μπαταρίες λιθίου ιόντων για τα ηλεκτρικά οχήματα–μπορεί να καταλήξει να προκαλεί περισσότερους κινδύνους καθώς περιέχει τοξικά χημικά, προστίθεται. Καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες πασχίζουν να προστατεύσουν τους εργάτες, σημειώνει η έκθεση του ILO. «Ένας εντυπωσιακός αριθμός εργατών είναι ήδη εκτεθειμένοι σε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στον εργασιακό τους χώρο και αυτό το μόνο που ενδέχεται είναι να επιδεινωθεί», αναφέρει στα συμπεράσματά της η έκθεση που τιτλοφορείται «Διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία στο εργασιακό περιβάλλον σε ένα κλίμα που αλλάζει».

«Καθώς οι κίνδυνοι εξελίσσονται και εντατικοποιούνται θα είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η υπάρχουσα νομοθεσία ή να δημιουργηθούν νέοι κανονισμοί και οδηγίες», σημειώνεται. Κάποιες χώρες έχουν βελτιώσει την προστασία των εργατών από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως το Κατάρ, η πολιτική του οποίου δέχτηκε έντονη κριτική κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου το 2022. Ωστόσο, οι κανονισμοί που αφορούν άλλους κινδύνους όπως η αυξανόμενη χρήση παρασιτοκτόνων για τους εργάτες σε γεωργικές εργασίες, είναι λιγότερο συχνοί.

Πολλαπλές απειλές

Όπως επισημαίνει η έκθεση, το ποσοστό των εργατών σε όλο τον κόσμο που είναι εκτεθειμένοι στον πιο διαδεδομένο κίνδυνο, δηλαδή στην αύξηση της θερμοκρασίας, έχει αυξηθεί κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες φθάνοντας το 70,90%. Συχνά συνυπάρχουν και άλλοι κλιματικοί κίνδυνοι δημιουργώντας έτσι ένα “κοκτέιλ κινδύνων”, υπογραμμίζει ο ILO, με την υπεριώδη ακτινοβολία και την ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάζουν η καθεμιά 1,6 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Καθώς ένας εργάτης είναι πιθανόν να εκτίθεται ταυτόχρονα σε πολλαπλούς κινδύνους, είναι αδύνατο να υπολογιστεί ακριβώς το ποσοστό εκείνων που κινδυνεύουν ανάμεσα στα 3,4 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ILO.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το κλίμα συνδέονται επίσης και με τον καρκίνο, με τη δυσλειτουργία των νεφρών και με παθήσεις του αναπνευστικού, γεγονός που οδηγεί σε θανάτους ή σε χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες. Παράλληλα, ασθένειες όπως η ελονοσία και η σαλμονέλα, εντοπίζονται όλο και συχνότερα λόγω των ανεξέλεγκτων και έντονων βροχοπτώσεων. Τέλος, η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περιπτώσεις κατάθλιψης αλλά και αυτοκτονίας λόγω των συνεπειών που φέρει.

ΠΗΓΗ:skai.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις