Αποφυλακίζονται δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη, που είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Οκτώβριο σε πολυετείς ποινές κάθειρξης λόγω της εισαγωγής και διάθεσης κινητών τηλεφώνων, έναντι αμοιβής, σε έγκλειστους φυλακών. Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την αίτηση που είχαν υποβάλει για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να κριθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Οι δικαστές συνέδεσαν την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα επέβαλαν τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ, στον καθένα. Στην αίτηση αποφυλάκισής τους οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που τέθηκαν σε καθεστώς αργίας μετά την καταδίκη τους, επικαλέστηκαν κυρίως οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους.
Πρόκειται για έναν αρχιφύλακα 61 ετών κι έναν 39χρονο υπαρχιφύλακα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για κατ’ επάγγελμα δωροληψία υπαλλήλων, εισαγωγή και διάθεση κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης, όπως επίσης για παράβαση καθήκοντος, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού. Στον πρώτο επιβλήθηκε κάθειρξη 9 ετών και 2 μηνών και στον δεύτερο κάθειρξη 8 ετών και 8 μηνών, ενώ κρατούνταν στις φυλακές Γρεβενών. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελίες που έκαναν το 2020 κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας, όπου υπηρετούσαν το επίμαχο διάστημα οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Τι λένε οι καταγγελίες
Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στις διωκτικές Αρχές η «ταρίφα» για την απόκτηση κινητού τηλεφώνου κυμαινόταν γύρω στα 1000 ευρώ, ενώ κατά τις ίδιες καταγγελίες οι κρατούμενοι κατέβαλλαν μηνιαίως τουλάχιστον 250 ευρώ ως «ενοίκιο» για τη διατήρηση των συσκευών. Οι ίδιοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες, τις οποίες απέδωσαν στο ότι οι καταγγέλλοντες θέλησαν να τους εκδικηθούν με τον τρόπο αυτό για τις έρευνες που διεξάγονταν κατά καιρούς στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα για την ανεύρεση κινητών τηλεφώνων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ