Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

26

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πότε αρχίζει το γήρας: Όλο και αργότερα, επιβεβαιώνει έρευνα
PLUS

Πότε αρχίζει το γήρας: Όλο και αργότερα, επιβεβαιώνει έρευνα

«Αναβάλλουν την έναρξη των γηρατειών»

Κανείς μας δεν γίνεται νεότερος – αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αλλά φαίνεται ότι το όριο πέρα από το οποίο θεωρούμαστε ηλικιωμένοι έχει μετακινηθεί προς τα πάνω με το πέρασμα των γενεών. Επίσης, καθώς οι ενήλικες γερνούν, μετακινούν οι ίδιοι το όριο ακόμη περισσότερο, όπως έδειξε μια μελέτη που επικαλείται ο Guardian. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη δήλωσαν ότι η μετατόπιση προς τα πάνω μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και σε άλλους παράγοντες. «Οι άνθρωποι έχουν αρκετά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το πότε πιστεύουν ότι αρχίζει το γήρας, ανάλογα με την ηλικία τους, τη γεννητική τους συνομοταξία, αλλά και την υγεία τους κλπ.», δήλωσε ο Δρ. Μάρκους Βέτσταϊν, συν-συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

Γράφοντας στο περιοδικό Psychology and Aging, ο Βέτσταϊν και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς ανέλυσαν τις απαντήσεις στην ερώτηση: «Σε ποια ηλικία θα χαρακτηρίζατε κάποιον ως ηλικιωμένο;», η οποία αποτελεί μέρος της τρέχουσας γερμανικής έρευνας γήρανσης που παρακολουθεί άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ του 1911 και του 1974. Τα αποτελέσματα από 14.056 μεσήλικες και ηλικιωμένους που απάντησαν στην ερώτηση από μία έως οκτώ φορές σε μια περίοδο 25 ετών από το 1996, όταν ήταν μεταξύ 40 και 100 ετών, αποκαλύπτουν ότι το σημείο στο οποίο θεωρείται ότι αρχίζει το γήρας έχει ανέβει.

«Για όσους γεννήθηκαν το 1931, η αντιλαμβανόμενη έναρξη του γήρατος είναι στα 74, όταν είναι 65 ετών. Για όσους γεννήθηκαν το 1944, είναι στα 75, όταν είναι 65 ετών», δήλωσε ο Βέτσταϊν, προσθέτοντας ότι ενώ η μελέτη δεν μπορούσε να ρωτήσει τους 65χρονους που γεννήθηκαν το 1911 πότε θεωρούσαν ότι άρχιζε το γήρας, τα μοντέλα δείχνουν ότι η αντιλαμβανόμενη έναρξη θα ήταν στα 71. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι αντιλήψεις σταθεροποιούνται σταδιακά: ενώ η ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1935 αντιλαμβάνονται ότι το γήρας αρχίζει αργότερα στη ζωή τους από εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1935, δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1936 και 1951 και εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1952 και 1974.

«Αναβάλλουν την έναρξη των γηρατειών»

Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αναθεωρούν προς τα πάνω την ηλικία που θεωρούν ότι είναι ηλικιωμένοι. «Αυτό θα μπορούσε να έχει να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να γεράσουν, οπότε αναβάλλουν την έναρξη των γηρατειών», δήλωσε ο Βέτσταϊν, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τα ηλικιακά στερεότυπα. Ωστόσο, φαίνεται ότι όσοι γεννιούνται αργότερα μετατοπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό το ορόσημο: ενώ οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1944 αναθεώρησαν την αντίληψή τους για το γήρας προς τα πάνω κατά 1,9 χρόνια καθώς πήγαιναν από τα 64 στα 74, οι γεννημένοι το 1934 μετατόπισαν την άποψή τους κατά λιγότερο από ένα μήνα μεταξύ αυτών των ηλικιών.

Η ομάδα προσθέτει ότι ενώ η αντίληψη για το πότε αρχίζει το γήρας ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες και χαμηλότερη για όσους είχαν κακή υγεία ή ήταν πιο μοναχικοί, ούτε αυτοί οι παράγοντες ούτε το μορφωτικό επίπεδο ή το πόσο ηλικιωμένοι αισθάνονταν οι συμμετέχοντες, εξηγούσαν πλήρως τα ευρήματά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις