Πώς αποθηκεύω τα λεμόνια: Είναι ένα φρούτο με πάρα πολλές χρήσεις στην κουζίνα και όχι μόνο.
Τα λεμόνια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλαπλούς τρόπους, είστε στην μαγειρική, είτε ακόμα και ως βοηθητικό για τον καθαρισμό του σπιτιού. Είναι ένα φρούτο με πάρα πολλές χρήσεις στην κουζίνα, μέσα στο φαγητό, σε σαλάτες, σε απλούς χυμούς, σε γλυκά αλλά και σε ποτά και δεν λείπει από την κουζίνα μας όλον τον χρόνο. Είναι όμως ο σωστός τρόπος που τα αποθηκεύουμε στο σπιίτι μας; Συνήθως, μόλις τα αγοράσουμε από το μανάβικο ή το σουπερμάρκετ, τα φυλάσσουμε απευθείας μέσα στο ψυγείο μας. Αυτό είναι μέγα λάθος, καθώς μειώνει τη διάρκεια ζωής τους, ενώ παράλληλα πιάνουν χώρο στο ψυγείο μας.
Εκτός ψυγείου τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση έως και 1 εβδομάδα. Ωστόσο, αν δεν τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και θέλουμε να τα έχουμε για περισσότερο διάστημα, πρέπει να τα βάλουμε στο ψυγείο. Τα βάζουμε μέσα σε ένα δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο ή μια σακούλα αποθήκευσης που κλείνει αεροστεγώς. Εννοείται ότι τόσο στο ψυγείο όσο και εκτός φροντίζουμε να είναι μακριά από τα φρούτα που παράγουν εθυλένιο, όπως οι ντομάτες και οι μπανάνες. Μπορούν να κρατήσουν έτσι για περίπου 1 μήνα μέσα στο ψυγείο.
Τρόποι αποθήκευσης
Το κόλπο με το νερό
Αν θέλετε να τα κρατήσετε πολύ περισσότερο, τότε μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ και να βυθίσετε μέσα όσα χωράει. Το νερό σφίγγει το εξωτερικό τους και τα διατηρεί ζουμερά. Αν αλλάζετε συχνά το νερό και δεν το ξεχνάτε, τα λεμόνια μπορούν έτσι να κρατήσουν μέχρι και 3 μήνες. Αλλά αυτή η λύση είναι λίγο επίφοβη και πιάνει και αρκετό χώρο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό λεμονιών.
Συντήρηση για τα κομένα χρησιμοποιημένα λεμόνια
Αφού κοπεί ένα λεμόνι, συντηρείται μόνο στο ψυγείο. Είτε το τυλίγουμε με μια διάφανη μεμβράνη είτε το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Εδώ η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται σε 2-3 μέρες.
Στην κατάψυξη
Για να έχουμε λεμόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να στύψουμε τα λεμόνια και να γεμίσουμε παγοκύστες.