Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Άντονι Μπλίνκεν περιοδεία Μέση Ανατολή: Στόχος η εκεχειρία στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν περιοδεία Μέση Ανατολή: Στόχος η εκεχειρία στη Γάζα

Άντονι Μπλίνκεν περιοδεία Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ σήμερα έφτασε στην Σαουδική Αραβία

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να προωθήσει μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας. Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει με Άραβες εταίρους για τη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στα συγκεκριμένα και απτά βήματα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αυτό το μήνα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες ηγέτες και να προβεί σε μια ευρύτερη συνάντηση με ομολόγους του από πέντε αραβικά κράτη – το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία – για να προχωρήσει περαιτέρω τις συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει η διακυβέρνηση της λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στην Ιορδανία και το Ισραήλ. Στα σχέδιά του ενδέχεται να περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού εδάφους ή ακόμη η υποστήριξη για την εφαρμογή νέων δομών διακυβέρνησης μετά τον πόλεμο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας ειδικής διήμερης συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο αυτή και οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου διεξάγονται αλλού, στο Κάιρο. Όμως η σύνοδος αναμένεται ότι θα είναι «μια ευκαιρία για δομημένες συνομιλίες» με «παράγοντες – κλειδιά», είχε υπογραμμίσει το Σάββατο ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε. Ο ίδιος έκανε ακόμη αναφέρθηκε σε «ένα είδος νέας δυναμικής στις συνομιλίες γύρω από τους ομήρους και για (…) μια δυνατή έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε στη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα «συζητήσει τις προσπάθειες που διεξάγονται με στόχο να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων». «Επίσης θα υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης μιας περιφερειακής επέκτασης του πολέμου», με βάση την ίδια πηγή.

«Εξαιρετικά γενναιόδωρη»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. «Η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια εξαιρετικά, εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο Ριάντ, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Πρέπει να πάρουν μια απόφαση και πρέπει να το κάνουν γρήγορα (…)» και «ελπίζω πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση» είπε, αναφερόμενους στους ηγέτες της Χαμάς. Εξάλλου, ο Μπλίνκεν επανέλαβε, την παραμονή ταξιδιού του στο Ισραήλ, την αντίθεση της χώρας του σε μια ισραηλινή επίθεση στην υπερπληθή πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν έχουμε δει ακόμη ένα σχέδιο που να μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι οι άμαχοι μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνάντησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε επίσης πως η διπλωματία απέτρεψε την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Περάσαμε πολύ κοντά από μια κλιμάκωση ή μια επέκταση της σύγκρουσης και πιστεύω πως χάρη στις πολύ στοχευμένες και πολύ αποφασιστικές προσπάθειές μας, μπορέσαμε να την αποτρέψουμε», είπε ο Μπλίνκεν. Σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως το σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα στη χώρα του και το Ριάντ για αυτή την εξομάλυνση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης», είπε. Προηγουμένως ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης άμυνας των αραβικών χωρών του Κόλπου απέναντι στο Ιράν. Ο Μπλίνκεν ξεκίνησε στο Ριάντ την έβδομη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε πολυαίμακτη επίθεση εναντίον του Ισραήλ, που οδήγησε στον πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μια αυξανόμενη πίεση τις κοινής γνώμης υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Ανάγκη για κοινή δουλειά»

Είναι επίσης το πρώτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στα μέσα Απριλίου το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. «Αυτή η επίθεση έκανε φανερή την οξεία και αυξανόμενη απειλή που αποτελεί το Ιράν, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για κοινή δουλειά για μια ολοκληρωμένη άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Ριάντ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις