Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άτομα με αναπηρία: Το Εθνικό σχέδιο δράσης που εμπνεύστηκε ο Παπασταύρου, παρουσίασε ο Σκέρτσος στο υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτομα με αναπηρία: Το Εθνικό σχέδιο δράσης που εμπνεύστηκε ο Παπασταύρου, παρουσίασε ο Σκέρτσος στο υπουργικό

Εθνική στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Βασικός στόχος η μείωση των ανισοτήτων

Η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με όλους» παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Θα αποτελέσει τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία και την ενίσχυση της συμπερίληψής τους στην κοινωνία – ένα έργο που ξεκίνησε ήδη από το 2020. Σύμφωνα με τη Eurostat, πάνω από το 10% του γενικού πληθυσμού της χώρας μας ζει με βαριά αναπηρία και ένα πρόσθετο 14% με μερική αναπηρία. Επομένως, πρόκειται για τουλάχιστον 1 εκ. έως και 2,5 εκ. συμπολίτες μας, η πλειονότητα των οποίων είναι άνω των 65 ετών. Συνολικά, δηλαδή, αφορά άμεσα έως και 1/4 του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, οι προεκτάσεις του ζητήματος αγγίζουν όλη την κοινωνία.

Εθνική στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Βασικός στόχος η μείωση των ανισοτήτων

Η Εθνική Στρατηγική, που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο τέως υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, αλλά παρουσίασε ο διάδοχος της αρμοδιότητας για θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας, Άκης Σκέρτσος, θέτει ως βασικό σκοπό τη διπλή σύγκλιση. Με άλλα λόγια, τη σταθερή μείωση των διαφορών που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στο επίπεδο διαβίωσης, πρόσβασης και ισότητας, τόσο ως προς τον γενικό πληθυσμό της χώρας όσο και ως προς τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να επιτευχθεί ο βασικός σκοπός, η Εθνική Στρατηγική εξειδικεύεται σε στοχευμένες δράσεις που στο σύνολο τους είναι 170. Πρόσθετα, με στόχο την εξασφάλιση της λογοδοσίας και της διαφάνειας, οι δράσεις συνδυάζονται με συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης. Βασικά πεδία στα οποία δίνεται ιδιαίτερη σημασία είναι η παιδεία, η υγεία και η εργασία.

Στον τομέα της εργασίας, συγκεκριμένα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα αγγίζει το 24%, έναντι του Ευρωπαϊκού μέσου όρου που ξεπερνά το 50%, φέρνοντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής κατάταξης. Συμπληρωματικά, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των Ατόμων με Αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Εθνική Στρατηγική είναι σημαντική γιατί, για πρώτη φορά, δεσμεύει το σύνολο των Υπουργείων και των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για οριζόντιες λύσεις και συντονισμό. Παράλληλα, προωθεί συνέργειες και με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και τις οργανώσεις αναπηρίας.  Επιπλέον, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και προϋπόθεση για την εκταμίευση Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η Εθνική Στρατηγική εντείνει τις ενέργειες της Πολιτείας από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, 2020-2030.

Στα βασικά επιτεύγματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2020-2023, συγκαταλέγονται:

η θέσπιση και συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, ως συμβουλευτικού οργάνου υπαγόμενου στον Πρωθυπουργό, με σκοπό την προώθηση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας,

η δημιουργία της πλήρως προσβάσιμης Εθνικής Πύλης Αναπηρίας και του ψηφιακού κόμβου amea.gov.gr, στον οποίο εκτίθεται το σύνολο των δράσεων, πολιτικών και νομοθετημάτων για την αναπηρία,

ο διορισμός 6.300 εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού προσωπικού, εξειδικευμένων σε ζητήματα αναπηρίας,

η εκπόνηση προγραμμάτων επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με αναπηρία,

η πιλοτική υλοποίηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού εντός της Περιφέρειας Αττικής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις