Σε μεγάλο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικά, όσα επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο σε άρθρο του, για ελλείψεις 200.000 εργαζομένων στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. «Εάν δεν τα βρούμε άμεσα θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης το ζήτημα που θέτουν πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς για να καλύψουν τις κενές θέσεις αλλά και να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της ΤτΕ επισημαίνεται ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται κατά το 2023, αλλά με πιο ήπιους ρυθμούς. Η συνολική απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3%, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 11,1% το 2023 από 12,4% το 2022. Με την υποχώρηση της ανεργίας, η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει μεγαλύτερη στενότητα, όπως φαίνεται από τη σημαντική ετήσια ποσοστιαία αύξηση των κενών θέσεων εργασίας το 2023 κατά 62,6%.
Οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά στενότητας
Με βάση τα ίδια στοιχεία οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά στενότητας για την κάλυψη θέσεων εργασίας είναι: Τα καταλύματα με ποσοστό κενών θέσεων 4,3%, οι κατασκευές με ποσοστό κενών θέσεων 2,6% αντίστοιχα, η μεταποίηση με 1,8%, το εμπόριο με 1,7%, οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες 4,0%, καθώς και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας 1,7%.
Ο τουρισμός και η εστίαση
Στην περίπτωση του τουρισμού, όπου όπως προκύπτει και από την παραπάνω έκθεση το πρόβλημα είναι εντονότερο, η αυξημένη τουριστική κίνηση δημιουργεί την ίδια στιγμή, μεγαλύτερες απαιτήσεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι πάντως, από την πλευρά τους υπογραμμίζουν τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται συχνά να δουλέψουν, όπως τα εξαντλητικά ωράρια αλλά και το ζήτημα των αμοιβών που λαμβάνουν.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της εστίασης, οι κενές θέσεις εργασίας στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, μικρότερων και μεγαλύτερων, είναι ένα γεγονός που παρατηρείται πλέον σε όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι ελλείψεις στον κλάδο της εστίασης αφορούν σε όλες τις ειδικότητες, τόσο σε σερβιτόρους, όσο και σε προσωπικό στην κουζίνα αλλά ακόμη και σε οδηγούς για delivery ή προμήθειες.