Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Καλή σχέση με τον σκύλο μου: Το Νο1 tip που θα βοηθήσει
PLUS

Καλή σχέση με τον σκύλο μου: Το Νο1 tip που θα βοηθήσει

Ίσως έχουμε ακούσει, έστω και στο περίπου, για τη θεωρία της προσκόλλησης. Η έννοια αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη σχέση μεταξύ των βρεφών και των φροντιστών τους. Η σύγχρονη θεωρία της προσκόλλησης βασίζεται στην ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, προκειμένου να ζήσουμε πολύ και όμορφα, χρειαζόμαστε ασφαλείς και στοργικές […]

Ίσως έχουμε ακούσει, έστω και στο περίπου, για τη θεωρία της προσκόλλησης. Η έννοια αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη σχέση μεταξύ των βρεφών και των φροντιστών τους. Η σύγχρονη θεωρία της προσκόλλησης βασίζεται στην ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, προκειμένου να ζήσουμε πολύ και όμορφα, χρειαζόμαστε ασφαλείς και στοργικές συνδέσεις με τους συνανθρώπους μας. Kαι τι σχέση έχει αυτό με τον δεσμό ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο μας; Άμεση, καθώς η θεωρία της προσκόλλησης μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στη σχέση μας με τους σκύλους-συντρόφους μας.

Συχνά πιστεύουμε ότι η επικοινωνία και η σύνδεση με τα σκυλιά μας ενισχύονται μέσω της χρήσης εργαλείων όπως οι πιο λαχταριστές λιχουδιές. Αλλά σύμφωνα με τον ειδικό εκπαιδευτή και συμπεριφοριστή Ρενέ Ροάντες, αυτό που πραγματικά εμβαθύνει τη σχέση μας με τον σκύλο μας είναι να τον βοηθήσουμε να αισθάνεται ασφαλής. «Η ασφαλής προσκόλληση διαμορφώνεται μέσω συνεπών, ανταποκρινόμενων και θετικών αλληλεπιδράσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αίσθηση ασφάλειας», εξηγεί ο Ροάντες. «Όταν άνθρωποι και σκύλοι αλληλεπιδρούν θετικά, αμφότεροι οι οργανισμοί βιώνουν μια ενισχυμένη έκκριση ωκυτοκίνης, που ενδυναμώνει τη συναισθηματική τους σύνδεση», προσθέτει ο ειδικός.

short-coated white and brown dog near grass

Kαι πώς θα το πετύχουμε αυτό στην πράξη;

Όταν συζητάμε για τους τρόπους βελτίωσης της σχέσης μας με τον σκύλο μας, η αποφυγή της τιμωρίας είναι ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο δεσμός με το κουτάβι μας θα παραμείνει ισχυρός. «Ψυχολογικά, η τιμωρία μπορεί να προκαλέσει άγχος και φόβο, αυξάνοντας στον σκύλο μας την έκκριση κορτιζόλης. Αυτό βλάπτει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια, που αποτελούν θεμέλιο για μια υγιή σχέση και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και μειωμένη ικανότητα κοινωνικής μάθησης», προειδοποιεί ο Ροάντες.

black and tan short coat small dog on green grass field during daytime

«Η τιμωρία αποτυγχάνει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά το ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, η τιμωρία διδάσκει στον σκύλο μας τι να μην κάνει, αλλά όχι τι θα έπρεπε να κάνει. Κι αυτό μπορεί να μπερδέψει και να απογοητεύσει το ζώο», αναλύει ο ειδικός. Η επιστήμη αντιθέτως αποδεικνύει ότι όταν επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά που θέλουμε να βλέπουμε, αντί του να τιμωρούμε τη συμπεριφορά που δεν μας αρέσει, θα ενισχύσει την ικανότητά του σκύλου μας να μαθαίνει νέα πράγματα και να τα διατηρεί στη μνήμη του.

«Η υγιής, παραγωγική επικοινωνία μεταξύ σκύλου και ανθρώπου καλλιεργείται καλύτερα με μεθόδους ανταμοιβής, που ενισχύουν τον δεσμό μέσα από την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την αμοιβαία κατανόηση», επιβεβαιώνει ο Ροάντες. Έτσι, εάν θέλουμε μια πιο ευτυχισμένη σχέση με το σκυλάκι μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ικανότητά του να σχηματίζει έναν βαθύ δεσμό μαζί μας, είναι ριζωμένη στην αίσθηση της ασφάλειας.

short-coated gray and black dog on gray sofa
(Με πληροφορίες από petsradar).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις