Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

18

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πόνος στο γόνατο στο τρέξιμο: Τι λάθος κάνουμε
PLUS

Πόνος στο γόνατο στο τρέξιμο: Τι λάθος κάνουμε

Το συχνό λάθος που κάνουμε όταν τρέχουμε και καταστρέφει αργά το γόνατό μας

Το τρέξιμο είναι μια φανταστική μορφή καρδιαγγειακής άσκησης που μπορεί να βοηθήσει στη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, της ποιότητας του ύπνου μας, ακόμη και της συνολικής διάθεσης και ψυχικής μας υγείας. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, το τρέξιμο είναι δύσκολο ή ακόμα και επώδυνο, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν τα σώματά μας απλά δεν έχουν κατασκευαστεί για αυτό το είδος προπόνησης υψηλής «πρόσκρουσης». Αλλά μήπως κάνουμε λάθος; Η δυσάρεστη πραγματικότητα είναι ότι, ναι, πολλοί από εμάς κάνουμε. Το τρέξιμο δεν είναι εγγενώς κακό για το σώμα μας και, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν θα καταστρέψει τα γόνατά μας. Αλλά αν ο τύπος του τρεξίματός μας είναι μακρύς, αυτό μπορεί να καταπονήσει τις αρθρώσεις μας και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο πόνο. Έτσι, όσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι να δαιμονοποιούμε την ίδια την άσκηση, πολύ συχνά εμείς είμαστε το πρόβλημα. «Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που κάνουμε όταν τρέχουμε που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού».

Η Χίδερ Μίλτον, φυσιολόγος άσκησης στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πρόσφατα στους οικοδεσπότες του podcast “Am I Doing It Wrong” της HuffPost: Ολα έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τρόπο τρεξίματος παρά με το να το αποφύγουμε γιατί μπορεί να ενοχλεί τα γόνατά μας. Η Μϊλτον, η οποία υπήρξε εμπειρογνώμονας στο τελευταίο επεισόδιο του podcast όπου συζητήθηκε η άσκηση με ασφάλεια, είπε ότι πολλοί άνθρωποι που νιώθουν πόνο στο γόνατο από το τρέξιμο κάνουν κάτι που ονομάζεται «υπερβήμα».

silhouette of woman standing on beach during sunset

«Αν τρέχουμε πρώτα με τη φτέρνα, αυτό σημαίνει γενικά ότι το δάχτυλο του ποδιού είναι στραμμένο προς τον ουρανό λίγο περισσότερο (απ′ ότι πρέπει) και αυτό στην πραγματικότητα προκαλεί αυξημένες πιέσεις σε ολόκληρο το σώμα», ανέφερε η ίδια. «Και συνήθως είναι η κνήμη ή το γόνατο που θα το αισθανθεί αυτό περισσότερο». Και αυτό με τη σειρά του στρεσάρει τις αρθρώσεις μας. Λοιπόν, εάν κάνουμε «υπερβήματα» και αυτό είναι που καταστρέφει την εμπειρία μας στο τρέξιμο, πώς θα σταματήσουμε να τα κάνουμε; Και πού πρέπει πραγματικά να προσγειώνεται το πόδι μας;

«Ιδανικά, θα προσγειωθούμε με μεγαλύτερη κάμψη στο γόνατό μας – συμβουλεύει η Μίλτον. «Και αυτό στη συνέχεια ”προσάπτεται” στους μύες μας, οι οποίοι μπορούν να αντέξουν πολύ περισσότερη δύναμη επειδή μπορούν στην πραγματικότητα να ”διασκορπίσουν” τη δύναμη, από την ίδια την άρθρωση. Ας αφήσουμε λοιπόν τους τετρακέφαλους, τους μηριαίους και τους γλουτούς να απορροφήσουν τη δύναμη της προσγείωσης».

woman running on pathway
Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις