Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

25

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κινητό και παιδιά: Μήνυμα ειδικών στην κυβέρνηση Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Κινητό και παιδιά: Μήνυμα ειδικών στην κυβέρνηση Μακρόν

Να απαγορεύεται η πρόσβαση στα social media στους κάτω των 18, υποστηρίζει μεταξύ άλλων έρευνα που διεξήχθη για τη γαλλική κυβέρνηση

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphone μέχρι τα 13 τους χρόνια, ενώ θα πρέπει να τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat μέχρι τα 18 τους, σύμφωνα με έκθεση ειδικών στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει από επιστήμονες και ειδικούς να προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση smartphones από παιδιά, με σκοπό η Γαλλία να λάβει μέτρα για τον περιορισμό τους. Ο Μακρόν είχε πει τον Ιανουάριο, πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ότι «μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί», αλλά δεν έχει γίνει γνωστό το εάν θα προχωρήσει σε μέτρα, μετά την έρευνα αυτή.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τη «στρατηγική της τεχνολογικής βιομηχανίας για να τραβήξει την προσοχή τους, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές γνωστικής προκατάληψης για να περιορίζουν τα παιδιά στις οθόνες, και μέσω αυτών να τα ελέγχουν, να τα επαναλαμβάνουν και να τα κερδίζουν». Τα παιδιά γίνονταν «εμπόρευμα» σε αυτή τη νέα αγορά τεχνολογίας, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας: «Θέλουμε [η βιομηχανία] να γνωρίζει ότι έχουμε δει τι κάνουν και δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν».

two toddlers sitting on sofa while using tablet computer

Καθόλου οθόνη ως τα 3 έτη – Όχι τηλέφωνο μέχρι τα 11

Η μελέτη διήρκεσε επί τρεις μήνες και διεξήχθη από επιστήμονες και ειδικούς με επικεφαλής τον νευρολόγο Servane Mouton και την Amine Benyamina, επικεφαλής της υπηρεσίας ψυχιατρικής και απεξάρτησης στο νοσοκομείο Paul-Brousse. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε οθόνες – συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης – και κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν την ηλικία των 11 ετών. Κάθε τηλέφωνο που δίνεται σε ένα παιδί ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών θα πρέπει να είναι μόνο για κλήσεις, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ ορίζει την ελάχιστη ηλικία στην οποία θα πρέπει να επιτρέπεται ένα smartphone συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ως τα 13 έτη.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ένα 15χρονο παιδί θα πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο σε αυτά που η έρευνα αποκαλεί «ηθικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon. Συμβατικά, μαζικής εμπορίας, μέσα κοινωνικής δικτύωσης με γνώμονα το κέρδος, όπως το TikTok, το Instagram ή το Snapchat, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους εφήβους έως ότου φτάσουν τα 18, επισημαίνει η γαλλική μελέτη. Η έκθεση έκανε εξίσου αυστηρές συστάσεις για τα νεογέννητα, λέγοντας ότι τα τηλέφωνα και οι οθόνες πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο στα μαιευτήρια, για να βοηθήσουν τους γονείς να δεθούν με τα μωρά τους. Η χρήση του τηλεφώνου θα πρέπει επίσης να περιοριστεί στους γονείς, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για παιδιά ηλικίας έως έξι ετών, οι οθόνες όλων των ειδών θα πρέπει να είναι «πολύ περιορισμένες» και να χρησιμοποιούνται μόνο πολύ σπάνια για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, μαζί με έναν ενήλικα. Οι οθόνες θα πρέπει να απαγορευθούν εντελώς από τους παιδικούς σταθμούς για παιδιά κάτω των έξι ετών. Στα δημοτικά σχολεία, δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά μεμονωμένα tablet ή ψηφιακές συσκευές, εκτός εάν πρόκειται για συγκεκριμένη κατάσταση. Η έκθεση προτείνει επίσης την απαγόρευση των Online παιχνιδιών. «Πριν από την ηλικία των έξι ετών, κανένα παιδί δεν χρειάζεται οθόνη για να αναπτυχθεί. Στην πραγματικότητα, οι οθόνες μπορούν να σταματήσουν τα παιδιά να αναπτύσσονται σωστά σε αυτή την ηλικία», ανέφερε ένας συμμετέχων στην έρευνα.

selective focus of child using tablet computer on table

Οι γονείς πρέπει να βάζουν τα κινητά σε ένα κουτί όταν επιστρέφουν σπίτι

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν ήθελαν να επικρίνουν τους γονείς, οι οποίοι ήταν και οι ίδιοι «θύματα μιας πολύ ισχυρής βιομηχανίας τεχνολογίας». Είπαν, αντίθετα, ότι οι γονείς πρέπει να βοηθηθούν για να αποφύγουν αυτό που αποκαλούσαν «τεχνοδιάσκεψη» – δηλαδή μια κατάσταση στην οποία οι γονείς ελέγχουν συνεχώς τα τηλέφωνά τους, παρεμποδίζοντας την ικανότητά τους να επικεντρώνονται στο να μιλάνε, να τρώνε ή να παίζουν με τα παιδιά τους. Το γεγονός αυτό βλάπτει τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ανέφερε η έκθεση και ενδεικτικά μιλούσε για ενήλικες που έκαναν scroll στα τηλέφωνά τους ενώ ταΐζαν μικρά παιδιά ή σπίτια όπου μια τηλεόραση ήταν συνεχώς ανοιχτή στο back round.

Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν φταίνε οι γονείς και πρέπει να γίνουν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο, όπως το να επιτρέπεται στους ενήλικες να αποσυνδεθούν σωστά από την εργασία εκτός ωραρίου, να περιοριστούν οι οθόνες σε δημόσιους χώρους, να λειτουργούν εστιατόρια και καφέ που δεν θα επιτρέπουν τις οθόνες ή να εκπαιδευτούν οι γονείς να βάζουν τα τηλέφωνά τους σε ένα κουτί όταν γυρνούν στο σπίτι από τη δουλειά. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο «γονικός έλεγχος» δεν πρέπει να θεωρείται επαρκές μέσο για την προστασία των παιδιών. Αντιθέτως, αποδείχθηκε ως αναποτελεσματικός αντιπερισπασμός, ο οποίος διοχετεύθηκε από τη βιομηχανία της τεχνολογίας «για να ξεκολλήσει» για τη δημιουργία αλγορίθμων, ιδιαίτερα μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδιασμένων να εθίζουν και να κερδίζουν τα παιδιά.

«Η τεχνολογία είναι και θα παραμείνει ένα φανταστικό εργαλείο, αλλά πρέπει να λειτουργεί στην υπηρεσία των ανθρώπων, όχι να περιορίζονται οι άνθρωποι στην εξυπηρέτηση ενός προϊόντος», σχολίασε άλλος ερευνητής, προσθέτοντας ότι οι οθόνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά «όσον αφορά την όρασή τους, τον μεταβολισμό τους… τη νοημοσύνη, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές τους διαδικασίες».

girl sitting on chair
Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις