Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μονή της Χώρας τζαμί: «Ζήτημα διεθνές και όχι διμερές»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή της Χώρας τζαμί: «Ζήτημα διεθνές και όχι διμερές»

Μονή της Χώρας τζαμί: Όσα επεσήμανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου

«Εγώ δεν θα έβαζα την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στο ζύγι των ελληνοτουρκικών σχέσεων διότι το θέμα της Μονής της Χώρας είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, για τη μετατροπή του βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και μόλις λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά για ζήτημα διεθνές διότι η μετατροπή της Μονής της Χώρας «πληγώνει τους χριστιανούς και όλους τους πολιτισμένους πολίτες του κόσμου, απανταχού της γης». «Είναι μια απαράδεκτη τουρκική απόφαση. Η Άγκυρα εργαλειοποιεί ένα μνημείο οικουμενικής παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά εκτιμώ ότι αυτό είναι μια δυστυχώς συνειδητή επιλογή διότι ο Ερντογάν, προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από τους κεμαλιστές και να τονώσει την ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας, κυρίως μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές» προσέθεσε.

Σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έθεσε με μια σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το ζήτημα, κατά την πάγια πρακτική της, όπως είχε κάνε αντίστοιχα με την Αγιά Σοφιά και θα το κάνει για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, εάν τυχόν προκύψει, στο μέλλον. Επισήμανε ωστόσο, πως «η μεγάλη εικόνα της συνάντησης και των τουρκικών σχέσεων πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της». «Είναι δύο τα συναισθήματα που νιώθουμε, θυμός, προσβολή, αυτό το οποίο βιώνουμε με τη Μονή της Χώρας. Όμως εκτιμώ ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση πρέπει να συνεχιστεί. Κανείς μας δεν πίστεψε ότι η Τουρκία ξαφνικά έγινε ένα αρνάκι ή ότι η Τουρκία ξαφνικά αποφάσισε να γίνει μια χώρα που σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου.

 

Οι προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ως προς το πού τοποθετεί η ελληνική πλευρά τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε τα εξής. «Να παραμείνουμε ρεαλιστές, πραγματιστές, ψύχραιμοι. Είναι μία συνάντηση η οποία στην ουσία είναι ανταποδοτική επίσκεψη σε αυτή που είχε κάνει ο Ερντογάν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, πριν από μισό περίπου χρόνο. Η επαναπροσέγγιση είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να συνεχιστεί. Διότι παίρνουμε μερικές φορές σαν δεδομένο αυτό το οποίο συμβαίνει. Έχουμε πάνω από ένα χρόνο ηρεμία στο πεδίο, στον αέρα και στη θάλασσα. Θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς ποτέ ότι θα φτάναμε να έχουμε πάνω από έναν χρόνο ηρεμίας στην ελληνοτουρκικά στο πεδίο; Η απάντηση είναι όχι. Αυτή η νηνεμία είναι προϊόν της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, η οποία, είναι σημαντική όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για το έμψυχο προσωπικό, το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το οποίο καταπονήθηκε το προηγούμενο διάστημα με όλες αυτές τις τουρκικές προκλήσεις.

Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση, παρά τις διαφωνίες οι οποίες είναι κολοσσιαίες, πρέπει να συνεχιστεί μήπως και χτιστεί κάποιο κλίμα εμπιστοσύνης». Σχετικά με την έλευση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Χατζηβασιλείου, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως εκτός από την Αθήνα, περιλαμβάνονται και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στην ατζέντα του. «Αν ο Έντι Ράμα θέλει να έρθει στην Ελλάδα ιδιωτικά, δεν μπορεί κανείς να του το απαγορεύσει. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή ευνομούμενη πολιτεία, η οποία δεν απαγορεύει την είσοδο σε ξένους πολίτες, εφόσον το επιθυμούν. Ο κ. Ράμα δεν είναι καταδικασμένος από ελληνικό δικαστήριο για να έχει κάποιες κυρώσεις. Ο κύριος Ράμα δεν είναι persona non grata στη χώρα μας. Ορθώς δεν είναι. Διότι οι ξένοι ηγέτες, ακόμη κι αν έχουμε διαφορές όπως με τον κ. Ράμα, δεν είναι persona non grata συνήθως στις άλλες χώρες.

 

Τα σενάρια για την δράση του Ισραήλ

Επομένως, αν θέλει να έρθει ιδιωτικά, δεν βλέπω τον τρόπο αυτό να αποτραπεί» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, ενώ συμπλήρωσε πως χρειάζεται ψυχραιμία. «Ο κύριος Ράμα αν θέλει να έρθει ιδιωτικά, δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανένας. Δεν σημαίνει όμως αυτό, ότι η Ελλάδα αλλάζει θέσεις ή αλλάζει απόψεις». Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Ράφα, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε «συγκρατημένος σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για την εκεχειρία αυτή διότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία, δικαιολογημένη δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών». «Το ένα σενάριο λέει ότι το Ισραήλ θα θέλει να το φτάσει ως το τέρμα, παρά τις εκκλήσεις της Δύσης και της Αμερικής και να εξουδετερώσει τη Χαμάς, άρα να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε μια περιοχή όπου διαβιούν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι.

Το άλλο σενάριο, το οποίο είναι ενδεχομένως το λιγότερο δυστοπικό, είναι να συνεχιστεί αυτή η διαπραγμάτευση μήπως και βγει ένα φως στην άκρη του τούνελ και το Ισραήλ περιοριστεί σε ελεγχόμενες επεμβάσεις, αυτές τις οποίες λέμε χειρουργικού τύπου, προφανώς μειώνοντας το αποτύπωμα στην επιβαρυμένη ανθρωπιστική κατάσταση, στην περιοχή. Όμως σε κάθε περίπτωση, συνεχίζω να πιστεύω ότι η Χαμάς πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά, διότι δεν μπορεί μια τρομοκρατική οργάνωση να απειλεί μια νηνεμία, διότι επιμένω ότι οι συμφωνίες του Αβραάμ ήταν μια πολύ καλή αρχή για να μπορέσουμε να βρούμε έναν συντονισμό ανάμεσα στους Άραβες και τους Ισραηλινούς. Και η Χαμάς και το Ιράν είναι κάθετα ενάντια σε αυτή τη λογική» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι στη Γάζα έχει συντελεστεί μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις