Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανασφάλιστο όχημα έλεγχος 2024: Έρχεται νέο σύστημα με ψηφιακό «σκάνερ»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασφάλιστο όχημα έλεγχος 2024: Έρχεται νέο σύστημα με ψηφιακό «σκάνερ»

Ανασφάλιστο όχημα έλεγχος 2024: Καινούργιος αυτόματος μηχανισμός που θα εντοπίζει ηλεκτρονικά τα οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα

Στη χώρα μας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, περίπου ένα στα τρία οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους, είναι ανασφάλιστο και μολύνει το περιβάλλον, καθώς δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ αλλά και δε διαθέτει κάρτα καυσαερίων. Λύση σε αυτό το πρόβλημα ετοιμάζεται να δώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», θα εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματου ελέγχου που θα παρακολουθεί και εντοπίζει τα συγκεκριμένα οχήματα, χωρίς να χρειάζονται οι σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας.

Η σχετική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ, το αρχείο για τα οχήματα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνει τη νέα οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive – MID). Με τις νέες διατάξεις καταργείται το αναχρονιστικό πλαίσιο εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων και εισάγεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα με καμπάνες για τους παραβάτες τους οποίους θα εντοπίζει σε χρόνο εξπρές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών, τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται αυτόματες διασταυρώσεις και πολλαπλοί έλεγχοι κάθε χρόνο (ενδεχομένως ανά 3 ή 4 μήνες σε πρώτη φάση ή και συχνότερα στη συνέχεια κάθε 1-2 μήνες) αντί για μία φορά στα 5 ή 10 χρόνια, όπως συνέβαινε πρακτικά μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις