Οσονούπω τα κεράσια θα κάνουν τη εμφάνιση τους, μιας και συνήθως από τα τέλη Μαΐου, έχουν την τιμητική τους στους πάγκους των λαικών και στα σούπερ μάρκετ, μαζί και με άλλα καλοκαιρινά φρούτα. Τα κεράσια είναι ζουμερά, νόστιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν μελατονίνη που είναι απαραίτητη για τον καλής ποιότητας ύπνο, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και αντιοξειδωτικών. Λατρεύονται από μικρούς και μεγάλους, καταναλώνονται σκέτα, αλλά μπορούν και να προστεθούν σε γιαούρτι ή σε χυμό. Τα κεράσια είναι μικρά φρούτα που ανήκουν στο γένος Prunus και αποτελούν μέρος της οικογένειας Rosaceae.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών κερασιών και των ξινών κερασιών (βύσσινα), το καθένα με τη δική του ξεχωριστή γεύση και χαρακτηριστικά.Τα γλυκά κεράσια, συνήθως καταναλώνονται φρέσκα λόγω της ζουμερής και γλυκιάς γεύσης τους. Έχουν βαθύ κόκκινο έως σκούρο μοβ δέρμα και σάρκα. Ξινά κεράσια: Τα ξινά κεράσια, γνωστά και ως βύσσινα, έχουν πιο όξινη γεύση σε σύγκριση με τα γλυκά κεράσια. Πώς όμως μπορούμε να διατηρήσουμε ολόφρεσκα τα κεράσια στο σπίτι; Προτού τα βάλουμε στο ψυγείο, έχει σημασία να ακολουθήσουμε ορισμένα απλά βήματα, προκειμένου τα κεράσια μας να παραμείνουν ολόφρεσκα για όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες.
Βήματα για να διατηρηθούν τα κεράσια φρέσκα
Δεν πλένουμε τα κεράσια πριν τα βάλουμε στο ψυγείο
Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση των κερασιών, η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους, επομένως καλύτερα να τα πλύνουμε ακριβώς τη στιγμή που επιθυμούμε να τα φάμε. Οποιαδήποτε περίσσεια νερού απειλεί να κάνει τα κεράσια να χαλάσουν πιο γρήγορα.
Δεν αφαιρούμε τα κοτσάνια
Αν τα κεράσια μας έχουν κοτσάνια, τα αφήνουμε. Η αφαίρεση των μίσχων εκθέτει τα κεράσια σε πρόσθετη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή αλλοίωση της γεύσης και της υφής.
Αφαιρούμε τα κεράσια που έχουν χαλάσει
Όταν ένα κεράσι χαλάσει, μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την παρτίδα. Για αυτόν τον λόγο, καλύτερα να πετάμε όσα κεράσια μας φαίνονται μαλακά και μαυρισμένα.
Αποθήκευση στο ψυγείο
Πώς αποθηκεύουμε τα κεράσια
Όσον αφορά την αποθήκευση των κερασιών, όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον, τόσο το καλύτερο για τη γεύση και τη φρεσκάδα τους. Επομένως καταλαβαίνουμε πως το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για να διατηρήσουμε τα κεράσια μας. Αν και θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε και εκτός ψυγείου, αυτό συνίσταται κυρίως στην περίπτωση που σκοπεύουμε να τα φάμε μέσα σε λίγες ώρες. Μέσα στο ψυγείο, βάζουμε τα κεράσια σε ένα ευρύχωρο μπολ, ώστε να μην πιέζονται μεταξύ τους και δεν κλείνουμε με το καπάκι, καθώς χρειάζονται αέρα. Μια πλαστική σακούλα μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά για την αποθήκευση των κερασιών, αρκεί να της κάνουμε μερικές τρύπες, ώστε να παίρνουν αέρα τα κεράσια.
Πώς θα καταψύξουμε τα κεράσια
Βάζοντας τα κεράσια στην κατάψυξη παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής τους. Προτού όμως τα τοποθετήσουμε μέσα στην κατάψυξη, τα ξεπλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για περίπου δύο ώρες. Αφήνοντας αποστάσεις ανάμεσα στα κεράσια διασφαλίζουμε ότι δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους. Μόλις παγώσουν τα κεράσια, τα τοποθετούμε σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα σιλικόνης ή σε ένα αεροστεγές δοχείο. Φροντίζουμε να βάλουμε επάνω στην σακούλα ετικέτα, ώστε να γνωρίζουμε πότε έγινε η ψύξη. Τα κεράσια διατηρούνται στην κατάψυξη για περίπου ένα χρόνο. Επομένως, αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα για να απολαμβάνουμε τη δροσιστική γεύση τους όλες τις εποχές του χρόνου όχι μόνο το καλοκαίρι.