Panama Papers δίκη: Ο δικηγόρος Ramon Fonseca πέθανε το βράδυ πριν την ετυμηγορία του στο δικαστήριο
Νεκρός ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των Panama Papers, o δικηγόρος Ραμόν Φονσέκα, μία ημέρα πριν την ετυμηγορία του στο δικαστήριο. Ο επικεφαλής των δικηγορικών γραφείων Mossack Fonseca, τα οποία φέρεται να αναλάμβαναν υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από επιφανής προσωπικότητες και εταιρείες από πολλά κράτη του κόσμου, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου. Όπως δήλωσε η δικηγόρος της εταιρείας, ο λόγος που δεν παρέστη ο Φονσέκα στη σημερινή δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και δεν έχει ακόμη εκδώσει ετυμηγορία, είναι πως εξέπνευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο. Δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο, τα αίτια θανάτου του 71χρονου.
Στη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 8 Απριλίου 2024, ζητήθηκε η επιβολή της μέγιστης ποινής για ξέπλυμα χρήματος, κάθειρξη 12 ετών, σε βάρος του Ραμόν Φονσέκα και του Γιούργκεν Μοσάκ, των δύο ιδρυτών του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca. Το δικαστήριο θα πρέπει να ανακοινώσει την ετυμηγορία του μέσα σε 30 ημέρες, ενώ στην υπόθεση περιλαμβάνονται 27 κατηγορούμενοι σε σχέση με το σκάνδαλο φοροδιαφυγής. Ο Παναμάς έχει υιοθετήσει νέα νομοθεσία από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, αλλά η χώρα της Κεντρικής Αμερικής παραμένει στη μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι μέρος των νόμων του κατά του ξεπλύματος χρήματος δεν υπήρχε όταν προέκυψαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της δικαιοσύνης να επιτύχει καταδίκες, καθώς το έγκλημα της φοροδιαφυγής τιμωρείται μόνο από το 2019 και για ποσά μεγαλύτερα από 300.000 δολάρια ετησίως.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η υπόθεση ξέσπασε το 2016 μετά τη δημοσιοποίηση μιας έρευνας, γνωστής ως Panama Papers, που πραγματοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) και δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Η έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα των δικηγορικών γραφείων Mossack Fonseca, σύμφωνα με τα οποία αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί αξιωματούχοι πρώτης γραμμής και προσωπικότητες των οικονομικών, του αθλητισμού και της μόδας απέκρυψαν από τις φορολογικές αρχές περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες, κεφάλαια και κέρδη. Για αυτό τον σκοπό δημιουργούσαν αδιαφανείς εταιρείες, με τη μεσολάβηση του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου, προκειμένου να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να δημιουργήσουν εταιρείες-βιτρίνες σε πολλές χώρες, ώστε να αποκρύψουν χρήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες.
Μεταξύ αυτών είναι και οι πρώην πρωθυπουργοί της Ισλανδίας Σιγκμουντούρ Ντάβιντ Γκανλάουγκσον, του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον (υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας), ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, καθώς και ο ποδοσφαιρικός αστέρας Λιονέλ Μέσι και ο Ισπανός κινηματογραφιστής Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στη λίστα περιλαμβάνονται και ελληνικά ονόματα και συγκεκριμένα 223 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα, 400 ονόματα σχετιζόμενων με τις offshore, 77 ενδιάμεσοι και πάνω από 313 διευθύνσεις. Πολλοί από αυτούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο προέβαλαν λόγους για να εξηγήσουν την υπεράκτια παρουσία τους και δήλωσαν ότι δεν ενήργησαν παράνομα. Ακόμα κι έτσι, η εταιρία «Mossack Fonseca» δήλωσε το 2018 ότι θα κλείσει λόγω «ανεπανόρθωτης ζημίας» στη φήμη της.
Πηγή: protothema.gr