«Προφανώς και δεν θα μοιράσουμε το Αιγαίο»
Για τα ελληνοτουρκικά τοποθετήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής ΝΔ, Πρόεδρος Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ αλλά και πρώην Υπουργός Άμυνας, με αφορμή και το χθεσινό τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα. «Είναι καλύτερο το κλίμα, εμφανώς έχει βελτιωθεί και στο πεδίο αλλά αποτυπώθηκε και αυτό και στη συνάντηση των δύο ηγετών. Ασφαλώς το ότι υπάρχει και διατηρείται η προσωπική επαφή μεταξύ των ηγετών είναι θετικό και αυτό απ’ ότι καταλαβαίνω αναμένεται να συνεχιστεί με επαφές κατά τακτά διαστήματα.
Έχω λοιπόν, την πεποίθηση ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα καλό πράγμα, ακόμα περισσότερο σε εποχές έντασης. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η ένταση στις διμερείς σχέσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει η επαφή κάνει καλό. Η στάση και των δύο ήταν αναμενόμενη και ήταν και πολύ προσεκτικοί και οι δύο ηγέτες. Είδα ότι έμφαση δεν δόθηκε περίπου στα σημεία αιχμής στις διμερείς σχέσεις. Δεν το επιδίωξε καμία πλευρά», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Προφανώς και δεν θα μοιράσουμε το Αιγαίο»
«Δεν θίγονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και προφανώς δεν θα μοιράσουμε το Αιγαίο όπως λένε κάποιοι. Είναι σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, να μιλάμε μεταξύ μας», τόνισε. «Αν συνέβαινε αυτό δεν θα είχε προηγηθεί και δεν θα συνεχιζόταν όλη αυτή η προσπάθεια να ενισχυθεί και στρατιωτικά η Ελλάδα δια της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Νομίζω λοιπόν ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στην όποια συζήτηση χωρίς να έχει διάθεση για εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό άλλωστε υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Από εκεί και πέρα μπορεί να μην καταλήξουμε πουθενά, βεβαίως είναι και αυτό μια πιθανότητα. Οφείλουμε όμως να κάνουμε την προσπάθεια να μιλάμε μεταξύ μας και αυτό είναι νομίζω το νόημα που βγαίνει και από τη συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και από αυτές που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν. Υπάρχει από τη μία η θετική ατζέντα, δηλαδή η σύσφιξη των σχέσεων στο πεδίο του τουρισμού. Ήδη το βλέπουμε αυτό σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και στη δική μου περιοχή, εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει η οδός ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων και πάντα η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι θετικό, διότι αμφότεροι κερδίζουν. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν και τα άλλα θέματα στα οποία, όπως ειπώθηκε ευθαρσώς χθες, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε».
«100.000.000 ευρώ ετησίως μας στοίχιζε η ένταση με τους Τούρκους στο Αιγαίο»
Ερωτηθείς έπειτα ποιο είναι το οικονομικό κόστος σε καθημερινή βάση-μιας και το έχει ζήσει στο παρελθόν ως υπουργός-όλης αυτής της έντασης με τους Τούρκους στο Αιγαίο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «υπολογίζαμε τότε, στο peak περίπου της κρίσης, όταν κάθε μέρα είχαμε δεκάδες παραβιάσεις και αρκετές υπερπτήσεις, υπολογίζαμε σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το κόστος δηλαδή της ετοιμότητας από ελληνικής πλευράς. Το είχαμε λοιπόν, υπολογίσει τότε περίπου στα 100.000.000 ευρώ σε καύσιμα, όχι σε καθημερινή βάση αλλά ετησίως. Με άλλα λόγια, 100.000.000 ευρώ μας στοίχιζε περίπου το να διατηρούμε αυτά τα αεροσκάφη σε ετοιμότητα, τους πιλότους, τα πληρώματα κτλ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε να ξεπεράσουμε το 33%, το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019.Προφανώς με ένα μικρότερο ποσοστό δεν αλλάζει η κυβέρνηση. Εμείς μιλάμε για το εύρος της νίκης».
Αναφορικά τέλος με τις ευρωεκλογές, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «όντως ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή είναι να προσεγγίσει, να πλησιάσει, να ξεπεράσει ακόμα το ποσοστό στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δηλαδή το 33%. Το 33% αν το φτάσεις, είναι νομίζω μια ικανοποιητική επίδοση ή πέριξ του 33%. Αυτό άλλωστε το έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως στόχο και καλά έκανε. Από εκεί και πέρα θέλει δουλειά, γιατί ζητούμενο είναι να προσεγγίσουμε τον κόσμο έξω. Αυτό το νόημα έχουν και οι πολλαπλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις όλων των μελών της κυβέρνησης ανά την επικράτεια, προκειμένου να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν στην κοινωνία και το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί (…).
«Το χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών είναι ότι δεν αλλάζει η κυβέρνηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι επειδή, όπως σας είπα ζούμε σε ένα περιβάλλον μεγάλης αυξανόμενης αστάθειας, το επίδικο είναι η σταθερότητα. Έχει γίνει μια προσπάθεια, έχει φέρει κάποια αποτελέσματα. Σε άλλα πεδία υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, ασφαλώς, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να διακινδυνεύσει», κατέληξε.