Όσοι έχουν δοκιμάσει μπεσαμέλ, γνωρίζουν πόσο νόστιμη είναι και πως χρησιμοποιείται σε αρκετά φαγητά, κυρίως αυτά που μπαίνουν στο φούρνο. Έχουμε γευτεί πολλές φορές, μουσακά, παστίτσιο, μελιτζάνες παπουτσάκια ή ουγκρατέν και πάντα η λαχταριστή και νόστιμη γεύση της, ταιριάζει απόλυτα με αυτά τα φαγητά. Τη συναντάμε και σε διάφορα άλλα φαγητά και συνταγές όπως τυρόπιτες και λαχανικά, με την ίδια απόλυτη γευστική ταύτιση. Βέβαια, η ετοιμασία της μπεσαμέλ για κάποιους μπορεί να είναι χρονοβόρα, για να φτιαχτεί όμως χρειάζεται η σωστή αναλογία, έτσι ώστε να επιτύχει και να δώσει αυτό το βελούδινο αποτέλεσμα στο φαγητό. Για να μην πετύχει η μπεσαμέλ, όσο άσχετος και αν είναι κάποιος, σημαίνει ότι πιθανόν να κάνει κάποια λάθη προς την προετοιμασία της. Παρακάτω δίνονται τα 5 λάθη που γίνονται και δεν πετυχαίνει η μπεσαμέλ.
Λάθος αναλογίες
Συχνά στις συνταγές μας βάζουμε τα υλικά με το μάτι όμως αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί καλά στη μπεσαμέλ. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακολουθούμε τη βασική συνταγή για Μπεσαμέλ.
Ετοιμάζουμε λάθος το roux
Roux είναι η βάση της μπεσαμέλ και η παρασκευή της έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους μαγειρέματος, καθώς θα καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο με το μάτι. Αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το roux (ρου) και πώς να το πετύχουμε διαβάζουμε όλα τα σχετικά tips.
Όχι κρύο γάλα
Χρησιμοποιούμε κρύο γάλα
Μπορούμε να παρασκευάσουμε μπεσαμέλ με κρύο γάλα, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί. Ζεσταίνουμε το γάλα μας για ένα με δύο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέτουμε όλο το γάλα μαζί
Η προσθήκη όλου του γάλακτος με τη μια θα έχει σαν αποτέλεσμα να σβολιάσει το μίγμα μας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε κρύο γάλα. Προσθέτουμε περίπου το ένα τέταρτο του ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι πριν προσθέσουμε αργά το υπόλοιπο γάλα.
Δε μαγειρεύουμε όσο και όπως πρέπει
Η μπεσαμέλ απαιτεί περισσότερα από ένα απλό ψήσιμο και λίγο σταθερό χτύπημα πριν φτάσει στη σωστή υφή. Γενικά είναι καλύτερα το ψήσιμο να γίνεται πολύ αργά γιατί με τη θερμότητα τα μόρια του αλευριού σκληραίνουν και δεν αναμιγνύονται εύκολα με το υγρό με αποτέλεσμα να μη δένει σωστά η σάλτσα.
ΠΗΓΗ:cantina