Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παρβοϊός Θεσσαλονίκη: Ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του καθώς παρουσίασε συμπτώματα μυοπερικαρδίτιδα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρβοϊός Θεσσαλονίκη: Ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του καθώς παρουσίασε συμπτώματα μυοπερικαρδίτιδα

Παρβοϊός Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ιό στα παιδιά ενώ συνήθως εκδηλώνονται ήπια συμπτώματα

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα συμπτώματα μυοπερικαρδίτιδας που ενδέχεται να προκαλέσει ο παρβοϊός (Parvovirus), καθώς ένα παιδί 3,5 ετών έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη στις 10 Απριλίου, όπως ενημερώθηκαν σήμερα οι ιατρικοί Σύλλογοι. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την ίδια ενημέρωση, ένας παιδικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη ανέστειλε τη λειτουργία του καθώς εντοπίστηκαν 11 κρούσματα του ιού. Σημειώνεται, ότι ο παρβοϊός Β19 είναι εξαιρετικά συνηθισμένος στα παιδιά και μπορεί να μεταδοθεί με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως ο οποιοσδήποτε άλλος ιός. Επιπλέον, είναι πιθανή η μετάδοσή του και στους ενήλικες και μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα, ενώ είναι σύνηθες να μεταδοθεί από μία έγκυο γυναίκα προς το έμβρυο.

Σημειώνεται πως παρβοϊός ή αλλιώς ιός του λοιμώδους ερυθήματος – γνωστός επίσης και ως πέμπτη νόσος – παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτήν την εποχή, ενώ εμφανίζει ως πρώτο σύπτωμα ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στα δύο μάγουλα. Μάλιστα, πολλοί ενήλικες γνωρίζουν ότι έχουν περάσει αυτή τη νόσο λόγω του συγκεκριμένου εξανθήματος αλλά τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Ο παρβοϊός έχει παρόμοια συμπτώματα με τους υπόλοιπους ιούς, όπως είναι ο πυρετός και η καταρροή ενώ άλλα συμπτώματα όπως ο πόνος και το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι περισσότερο κοινά στους ενήλικες. Ο ιός μπορεί επίσης να σταματήσει προσωρινά το σώμα από το να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε αναιμία, για αυτό και μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα .

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα τα δεδομένα του ΕΟΔΥ έως 26/04/2024, ήδη 11 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιαδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια παιδιά. «Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις