Πρώτη παρουσιαση σήμερα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες βρέθηκε στην Κατερίνη, ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Ψηφιακό Φροντιστήριο, σε ένα σχολείο, σε ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας. «Αύριο θα βρεθώ σε ένα σχολείο στην Ημαθία, σε ένα ορεινό χωριό, για να παρουσιάσουμε το Ψηφιακό Φροντιστήριο. Τη δυνατότητα, δηλαδή, τα παιδιά σε απομονωμένες περιοχές ή τα παιδιά από οικογένειες που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους το φροντιστήριο, από το Σεπτέμβριο να έχουν την δυνατότητα να έχουν ψηφιακή πρόσβαση σε δασκάλους που θα τους κάνουν δωρεάν ψηφιακά μαθήματα. Κι αυτό γίνεται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Οπως έχει πει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα είναι δωρεάν και θα αρχίσει με δύο μαθήματα, τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, με ορίζοντα για την πλήρη λειτουργία του σε όλη τη χώρα να τοποθετείται στον Σεπτέμβριο του 2024.
Τι θα περιλαμβάνει το νέο Ψηφιακό Σχολείο
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Ψηφιακού Σχολείου, θα περιλαμβάνονται το Ψηφιακό Φροντιστήριο και διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές από ακριτικές νησιωτικές περιοχές. Επίσης, θα παρέχει υπηρεσιακά έντυπα – απουσιολόγιο, βιβλίο ύλης, βαθμολογίες. Ειδικότερα, οι βαθμολογίες των μαθητών, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία των πλατφορμών ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης με τα σχολεία. Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου, επανασχεδιάζεται η πλατφόρμα MySchool καθώς και το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών διοίκησης. Τέλος, θα συμπεριληφθεί το Ψηφιακό Φροντιστήριο.
Σχετικά με το Ψηφιακό Φροντιστήριο
Ξεκινά η λειτουργία της ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα από το Ψηφιακό Φροντιστήριο με τον ακόλουθο τρόπο: Η πρώτη πιλοτική φάση, αρχίζει άμεσα και θα αφορά σε δύο μαθήματα: τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά του Γυμνασίου. Από το Σεπτέμβριο 2024, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου θα εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Γ’ λυκείου, η εφαρμογή του θεσμού αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες, που υποχρεώνονται σε μεγάλες δαπάνες για τα φροντιστήρια.
Το Ψηφιακό Φροντιστήριο της Γ΄ Λυκείου θα λειτουργήσει με την αξιοποίηση ‘αλαντούχων εκπαιδευτικών– ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη δρομολογήσει την αναζήτηση εκπαιδευτικών για τα 4 μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι θα λαμβάνουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αμοιβές. Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί πρόγραμμα με ζωντανά μαθήματα, τα οποία θα είναι σε θέση να παρακολουθούν μαθητές από ολόκληρη τη χώρα. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα είναι καθημερινό για όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι απογευματινές. Όπως θα συνέβαινε και στην αίθουσα ενός φροντιστηρίου, οι μαθητές θα μπορούν στη διάρκεια του μαθήματος να θέτουν ερωτήματα προς τον καθηγητή, που εκείνη την ώρα διδάσκει. Ο δε εκπαιδευτικός, βλέποντας τα ερωτήματα να καταγράφονται στην οθόνη του, θα απαντά είτε εκείνη τη στιγμή, είτε στο τέλος του μαθήματος. Η πρόσβαση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, εφόσον δηλώσουν συμμετοχή, θα γίνεται με μοναδικούς κωδικούς, που θα λαμβάνουν από το υπουργείο Παιδείας.