Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κοιμηθεί: Οι δυσκολίες στον ύπνο αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης όλων των παιδιών.
Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά, είναι πώς θα τα βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα. Άλλες φορές δεν μπορούνε να κοιμηθούνε μόνα τους και αναζητούν την αγκαλιά και το κρεβάτι των γονιών τους και άλλες φορές δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, σχεδόν τα δύο τρίτα των γονέων αναφέρουν κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με τον ύπνο των παιδιών τους, τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Οι δυσκολίες στον ύπνο αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης όλων των παιδιών. Εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 6 χρόνων. Αυτό συμβαίνει, γιατί σε αυτή την ηλικία εμφανίζονται τα πρώτα όνειρα, τα οποία προκαλούν άγχος ή φόβο.
Ο βραδινός ύπνος, όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά είναι απαραίτητος, καθώς η μεγαλύτερη έκκριση της αυξητικής ορμόνης συμβαίνει μεταξύ 10 και 12.30 τη νύχτα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) τα παιδιά 1-2 ετών πρέπει να κοιμούνται ιδανικά 11-14 ώρες την ημέρα, τα παιδιά 3-5 ετών 10-13 ώρες και τα παιδιά 6-13 ετών 9-11 ώρες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο ανεμπόδιστος και συνεχής βραδινός ύπνος για τα παιδιά μας και πόσο απαραίτητο είναι να τους τον εξασφαλίσουμε. Μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί πιο εύκολα.
5 Πρακτικές για ποιοτικό παιδικό ύπνο
1.Ρουτίνα ύπνου
Μία σταθερή ρουτίνα ύπνου, που ξεκινά περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, είναι εξαιρετικά βοηθητική για να αποκτήσει το παιδί θετικές υπνικές συνήθειες. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο και ένα παραμύθι στο κρεββάτι ή λίγη χαλαρωτική μουσική είναι βασικοί άξονες που βοηθούν το παιδί να μπει στη διαδικασία του ύπνου και να κοιμηθεί ευκολότερα.
2.Τήρηση ωραρίων
Καλό είναι να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις ώρες που βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο ή τα ξυπνάμε το πρωί κάθε μέρα. Ακόμη και τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες, που δεν έχουν σχολείο, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε πάνω από 1-2 ώρες από το κανονικό τους πρόγραμμα, καθώς το σώμα και το βιολογικό τους ρολόι μπερδεύεται και αποσυντονίζεται.
3.Βοήθησε το παιδί να νιώσει ασφαλές
Οι φοβίες των παιδιών δεν πρέπει να απορρίπτονται από τους μεγάλους, αλλά να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι, φροντίζουμε να του έχουμε ένα φωτάκι νυκτός, αν φοβάται την κλειστή πόρτα, το κοιμίζουμε με την πόρτα ανοικτή κλπ. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η τηλεόραση και το tablet, ιδίως με τρομακτικά θέματα, για αρκετές ώρες πριν τον ύπνο. Γενικά τα παιδικά με τρομακτικά θέματα καλό είναι να αποφεύγονται και γενικώς.
4.Ελέγξτε το φως
Το μπλε φως που εκπέμπεται από την τηλεόραση, αλλά και την οθόνη του υπολογιστή, των κινητών και του tablet, ρίχνει τα επίπεδα της μελατονίνης και καθυστερεί τον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για την ύπαρξη πολύ έντονου φωτός το διάστημα πριν πέσει το παιδί για ύπνο. Καλό είναι λοιπόν το παιδί να μην εκτίθεται στο ψυχρό φως της οθόνης για κάποια ώρα πριν κοιμηθεί, όπως επίσης και να βρίσκεται σε χαμηλό και ζεστό φωτισμό, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ώρα του ύπνου.
5.Προσοχή στο φαγητό
Η ώρα και η ποσότητα του βραδινού γεύματος παίζουν σημαντικό ρόλο στον ποιοτικό ύπνο. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το παιδί δεν πέφτει στο κρεββάτι ούτε πεινασμένο αλλά ούτε και σκασμένο στο φαγητό, προκειμένου να το βοηθήσουμε να κοιμηθεί καλά και συνεχόμενα.
ΠΗΓΗ:extanbebe