Κινεζικά social media προχώρησαν σε νέα διαγραφή περιεχομένου των χρηστών απαλείφοντας αναρτήσεις που επιδεικνύουν τον ατομικό πλούτο και την πολυτέλεια. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο internet την Τετάρτη, η εταιρεία Weibo είπε ότι πέρασε αυτόν τον μήνα εκτελώντας ειδικές εργασίες διαχείρισης για «ανεπιθύμητο περιεχόμενο προσανατολισμένο στην αξία», συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου που «επιδεικνύει τον πλούτο και λατρεύει το χρήμα». Στην ανακοίνωση της Weibo αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει στοχοποιήσει δημοσιεύσεις που επιδεικνύουν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα. Άλλες εταιρείες κινεζικών social media, συμπεριλαμβανομένων των Tencent, Douyin και Xiaohongshu, δημοσίευσαν παρόμοιες δηλώσεις.
Σύμφωνα με το κινεζικό μέσο ενημέρωσης The Cover, η Douyin ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρέσει 4.701 μηνύματα και 11 λογαριασμούς από τις 1 έως και τις 7 Μαΐου. Η Xiaohongshu είπε ότι είχε εκκαθαρίσει 4.273 «παράνομες» αναρτήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έκλεισε 383 λογαριασμούς ενώ η Weibo είπε ότι είχε αφαιρέσει περισσότερες από 1.100 αναρτήσεις. Η διαγραφή είναι μέρος της εκστρατείας της Κίνας για τη δημιουργία ενός «κοινωνικού-οικολογικού περιβάλλοντος που είναι πολιτισμένο, υγιές και αρμονικό», όπως ανέφερε η δήλωση του Weibo. Η εκστρατεία στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους χρήστες να δημιουργήσουν και να ανεβάζουν στην πλατφόρμα περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, αληθινό και με θετική αξία.
Η καταστολή στην Κίνα
Οι αυστηρές αυτές πρακτικές φαίνεται να αποτελούν μέρος της εθνικής εκστρατείας των κινεζικών αρχών για την «εκκαθάριση του διαδικτυακού πολιτιστικού περιβάλλοντος», η οποία ξεκίνησε το 2016. Παρά τις προσπάθειες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να επιτύχει μια «κοινή ευημερία», το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνεται. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας έδειξαν ότι η εισοδηματική ψαλίδα το 2023 στο Πεκίνο είχε φτάσει στην ανώτατη τιμή που έχει φτάσει από τότε που ξεκίνησαν να συλλέγονται δεδομένα το 1985. Το μέρος του εθνικού εισοδήματος της Κίνας που αντιστοιχεί στο ανώτερο 10% του πληθυσμού έχει αυξηθεί από 27% το 1978 σε 41% το 2015. Σύμφωνα με το Stanford Center on China’s Economy and Institutions, τα ποσοστά αυτά πλησιάζουν το αντίστοιχο 45% των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ ξεπερνάει το 32% της Γαλλίας.
Ακόμα από τα social media έχουν αποκλειστεί και άλλες κοινωνικές συμπεριφορές που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κρίνει ως απαράδεκτες. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Πεκίνο τροποποίησε νόμους για να απαγορεύσει τα σχόλια, τα ρούχα και τα σύμβολα που «πληγώνουν τα εθνικά αισθήματα». Το 2022, αθλητικές αρχές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τα νέα τατουάζ στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ενώ συμβούλευαν όσους είχαν ήδη, να τα αφαιρέσουν ή να τα καλύψουν.
Τον Αύγουστο του 2020 η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε την «Επιχείρηση άδειο πιάτο», μια εκστρατεία για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων και ποτών και να καλλιεργηθεί η λιτότητα. Το 2018 η κυβέρνηση ζήτησε «ολοκληρωτικό μετασχηματισμό» της βιομηχανία των γάμων προκειμένου να τερματιστούν οι «χυδαιές πρακτικές γάμου», όπως είναι τα ακριβά δώρα και οι πολυτελείς τελετές.
Με πληροφορίες από Guardian