Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λονδίνο – Σιγκαπούρη αναταράξεις: Μαρτυρία σοκ για την πτήση
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο – Σιγκαπούρη αναταράξεις: Μαρτυρία σοκ για την πτήση

Λονδίνο - Σιγκαπούρη αναταράξεις: «Κάποιοι χτύπησαν το κεφάλι τους στο ταβάνι»

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 30 άτομα τραυματίστηκαν από αναταράξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Μιανμάρ σε πτήση της Singapore Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο – Σιγκαπούρη. Η Singapore Airlines επιβεβαίωσε το περιστατικό σε ανακοίνωσή της ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιο σημείο της διαδρομής συνέβησαν οι τραυματισμοί και ο θάνατος. Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι το περιστατικό συνέβη ύστερα από 11 ώρες πτήσης περίπου όταν το αεροπλάνο πλησίαζε ή βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Μιανμάρ που σήμερα πλήττεται από σφοδρές τροπικές καταιγίδες. Το reuters σημειώνει ότι το περιστατικό συνέβη καθώς το αεροπλάνο ολοκλήρωσε τη διέλευση από τη θάλασσα Ανταμάν και πλησίαζε στην Ταϊλάνδη, επικαλούμενο τα δεδομένα του FlightRadar 24. Οι εφαρμογές παρακολούθησης πτήσεων φέρονται να έχουν καταγράψει μια βουτιά του αεροσκάφους κατά 6.000 πόδια, από τα 37.000 πόδια στα 31.000 πόδια σε περίπου τρία λεπτά.

Το αεροσκάφος τελικά έκανε αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ταϊλάνδης Μπανγκόγκ όπου δεκάδες ασθενοφόρα περίμεναν στον αεροδιάδρομο για να παραλάβουν τους τραυματίες ενώ σύμφωνα με αναφορές σε ξένα μέσα ιατρικό προσωπικό μπήκε στο εσωτερικό του αεροσκάφους για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Ενας επιβάτης που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι οι αναταράξεις είχαν σαν αποτέλεσμα όσοι δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας να χτυπήσουν στο ταβάνι της καμπίνας. «Ξαφνικά το αεροσκάφος άρχισε να παίρνει κλίση και υπήρξαν αναταράξεις, οπότε άρχισα να προετοιμάζομαι για το τι θα συνέβαινε, και πολύ ξαφνικά υπήρξε μια πολύ δραματική βουτιά, οπότε όλοι όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας εκτοξεύτηκαν αμέσως στο ταβάνι», δήλωσε στο Reuters ο Dzafran Azmir, ένας 28χρονος φοιτητής που επέβαινε στην πτήση.

 

«Κάποιοι χτύπησαν το κεφάλι τους στο ταβάνι»

«Κάποιοι χτύπησαν το κεφάλι τους στο ταβάνι, στα ντουλάπια αποσκευών και τα βαθούλωσαν, χτύπησαν στα σημεία όπου βρίσκονται τα φώτα και οι μάσκες και τα έσπασαν», είπε. Ο αξιωματούχος του αεροδρομίου Suvarnabhumi της Μπανγκόκ επιβεβαίωσε έναν νεκρό, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το σύνολο των τραυματιών. Τα αεροπορικά ατυχήματα που οφείλονται σε αναταράξεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ατυχήματος, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών του 2021. Από το 2009 έως το 2018, ο αμερικανικός οργανισμός διαπίστωσε ότι οι αναταράξεις ευθύνονται για περισσότερο από το ένα τρίτο των αναφερόμενων αεροπορικών ατυχημάτων και τα περισσότερα είχαν ως αποτέλεσμα έναν ή περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά όχι ζημιές στο αεροσκάφος.

Η Singapore Airlines, η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς για μεγάλο μέρος του κλάδου, δεν είχε κανένα σημαντικό περιστατικό τα τελευταία χρόνια. Το τελευταίο της ατύχημα με θύματα ήταν μια πτήση από τη Σιγκαπούρη προς το Λος Άντζελες μέσω Ταϊπέι, όπου συνετρίβη στις 31 Οκτωβρίου 2000 στο διεθνές αεροδρόμιο Ταϊβάν Ταογιουάν, αφού επιχείρησε να απογειωθεί από λάθος διάδρομο. Από τη συντριβή σκοτώθηκαν 83 από τους 179 επιβαίνοντες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις