Ρωσία για Ραϊσί: «Χώρες, σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις, δεν λαμβάνουν ανταλλακτικά για αμερικανικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και για την αεροπορία», δήλωσε ο Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τη συντριβή ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις επιδείνωσαν την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από το σημείο της συντριβής με το αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο Bell 212, στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί, να έχει καταπέσει σε κορυφή βουνού, χωρίς να υπάρχει – ως τώρα – επίσημη αναφορά για τα αίτια του δυστυχήματος. Το Ιράν ήταν βασικός αγοραστής ελικοπτέρων Bell κατά τη διακυβέρνηση του Σάχη πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, αν και η ακριβής προέλευση του αεροσκάφους που συνετρίβη δεν είναι σαφής. Δεκάδες κυρώσεις δυσκολεύουν το Ιράν να αποκτήσει εξαρτήματα ή να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη του.
«Οι Αμερικανοί το αποκηρύττουν αυτό, αλλά η αλήθεια είναι πως άλλες χώρες, σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις, δεν λαμβάνουν ανταλλακτικά για αμερικανικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων και για την αεροπορία. Μιλάμε για τη σκόπιμη πρόκληση βλάβης σε απλούς πολίτες που χρησιμοποιούν αυτά τα μεταφορικά μέσα, και όταν δεν δίδονται ανταλλακτικά, αυτό συνδέεται άμεσα με υποβάθμιση στο επίπεδο της ασφάλειας», δήλωσε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο δυστύχημα.
Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά τη συντριβή του προεδρικού ελικοπτέρου
Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή στον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε εχθές (20/05) 0 εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά η ιρανική κυβέρνηση μας ζήτησε να τους βοηθήσουμε» είπε στους δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημείωσε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να παράσχουν αυτήν τη βοήθεια, «κυρίως για υλικοτεχνικούς λόγους».
Σχεδόν ταυτόχρονα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, είπε ότι ο Ραϊσί «είχε βαμμένα τα χέρια του με αίμα», επειδή στήριζε εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή και «ήταν υπεύθυνος για ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράν. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για αποσταθεροποιητική δράση, όπως την αποκάλεσε ο Κίρμπι, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Νωρίτερα, πάντως, η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει επισήμως τα συλλυπητήριά της στο Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί.
Το Ιράν ζήτησε βοήθεια και από τη Ρωσία
Η Ρωσία ανέπτυξε ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Ιράν που συμμετείχε στις έρευνες προκειμένου να εντοπιστεί ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, μετά το «ατύχημα» που υπέστη, σύμφωνα με αξιωματούχους και επίσημα ΜΜΕ, ανακοίνωσε η Μόσχα τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας (20/05). «Κατόπιν αιτήματος της ιρανικής πλευράς, διασώστες του ρωσικού υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», σε εξέλιξη μετά τη συντριβή του Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο αρχηγός του κράτους και ο ΥΠΕΞ, εξήγησε το υπουργείο μέσω Telegram. Η ομάδα «κατευθύνεται στην Ταμπρίζ», στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη συγκροτούν «47 ειδικοί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, οχήματα παντός εδάφους και ελικόπτερο Bo-105», διευκρίνισε η Μόσχα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.
Έκτακτη συνεδρίαση
Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ιράν είχε συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετείχαν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, ανέλαβε πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.