Χάγη – Νετανιάχου: Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη – Νετανιάχου: Στα δύο η Ευρώπη για το ένταλμα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Χάγη - Νετανιάχου: Ισραηλινοί πολιτικοί όλων των αποχρώσεων αποδοκίμασαν έντονα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

21.05.2024 | 15:28

Διχάζει την διεθνή κοινότητα η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μαζί με ηγέτες της Χαμάς, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Ενώ ισραηλινοί πολιτικοί όλων των αποχρώσεων αποδοκίμασαν έντονα το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, οι αντιδράσεις της ευρωπαϊκής και της διεθνούς διπλωματίας φανερώνουν σοβαρή διχογνωμία.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν κατέθεσε τη Δευτέρα (20/05) συγκεκριμένα αίτημα για τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, καθώς και του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ μεταξύ άλλων, επικαλούμενος κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στο κράτος της Παλαιστίνης, γράφει το Politico.

Η Γαλλία και το Βέλγιο υποστηρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του, και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η γαλλική διπλωματία μετά το αίτημα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης. Η Γαλλία καταδίκασε από την 7η Οκτωβρίου τις αντισημιτικές σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη για βάρβαρες επιθέσεις οι οποίες είχαν στόχο αμάχους, βασανισμούς και σεξουαλική βία που έχουν τεκμηριωθεί», έχουν «αναπαραχθεί» και «πανηγυριστεί», συνεχίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όσο για το Ισραήλ, «η Γαλλία προειδοποιεί εδώ και μήνες για την επιτακτική ανάγκη να τηρείται αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «τον απαράδεκτο χαρακτήρα των απωλειών στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανεπαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», προσθέτει το κείμενο. Τονίζει ακόμη πως η «διαρκής πολιτική λύση» είναι ο «μόνος» δρόμος για να υπάρξει «ορίζοντας ειρήνης». Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου,Χάντζα Λαχμπίμπ, με τη σειρά της ανήρτησε στο X: «Τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», μαζί με μια δήλωση.

Στο πλευρό του ΔΠΔ και η Σλοβενία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας υποστήριξε επίσης το αίτημα για «ένταλμα σύλληψης» που ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ( κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ και της Παλαιστίνης τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου 2023 πρέπει να διώκονται ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ανεξάρτητα από τους δράστες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας.

Αντιδρά η Γερμανία: Η επιδίωξη του ΔΠΔ «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση μιας εξίσωσης»

Η επιδίωξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση μιας εξίσωσης», ανέφερε αργά τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σε ανακοίνωσή του. Η Γερμανία «πάντα υποστήριζε» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανέφερε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αλλά υπογράμμισε ότι οι ηγέτες της Χαμάς «είναι υπεύθυνοι για μια βάρβαρη σφαγή κατά την οποία άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν και απήχθησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με τον πιο βάναυσο τρόπο». «Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τον πληθυσμό της από αυτό. Είναι σαφές ότι ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλες οι υποχρεώσεις του», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ιταλία: «Απαράδεκτο» να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο» και «παράλογο» να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι ηγέτες των οποίων στοχοθετούνται από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). «Είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα σφαγιάζοντας αθώους πολίτες και οι επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο Ταγιάνι σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Η Βρετανία δεν συμφωνεί με την θέση του ΔΠΔ

«Αυτή η ενέργεια δεν βοηθάει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απομάκρυνση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπως επίσης και στην επίτευξη προόδου προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θέλουμε να επιτευχθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. «Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και άλλες χώρες, δεν αναγνωρίζει ακόμη την Παλαιστίνη ως κράτος και το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο κράτος στο Καταστατικό της Ρώμης», το οποίο περιγράφει τους τομείς δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters.

«Εξωφρενική» χαρακτήρισε την απόφαση ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «εξωφρενικό» να ζητούνται εντάλματα σύλληψης για το Ισραήλ και να εξισώνεται με τη Χαμάς. «Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε» τον όρο αυτό, επέμεινε, προφανώς αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου το Ισραήλ κατηγορείται για «γενοκτονία». «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» στις επιχειρήσεις για να «εξουδετερωθούν ο (ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Χαμάς. Θέλουμε η Χαμάς να ηττηθεί. Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», επέμεινε.

Από την αρχή της απάντησης του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε μια σειρά από επιπλήξεις στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι σκοτώνει πάρα πολλούς Παλαιστίνιους πολίτες και καταστρέφει πάρα πολλές μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα.

Κίνα: Καλεί το ΔΠΔ να τηρήσει «αντικειμενική» στάση

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τηρήσει μια «αντικειμενική» στάση. «Ελπίζουμε ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, καλώντας παράλληλα να μπει ένα τέλος στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ «τροφοδοτεί τον αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου απάντησε με οργή στην είδηση ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τη Γάζα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια διπλωματική κρίση. Πρόκειται για «ένα ηθικό ανοσιούργημα ιστορικών διαστάσεων», είπε. Το Ισραήλ «διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μιας γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξε τη χειρότερη επίθεση εναντίον του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα». Σε μια προσωπική επίθεση, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Καρίμ Χαν, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο οποίος κατέθεσε το αίτημα, ήταν ένας από τους «μεγάλους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής».

Ο Χαν, είπε ο Νετανιάχου, ήταν σαν τους δικαστές στη ναζιστική Γερμανία που αρνήθηκαν στους Εβραίους βασικά δικαιώματα και επέτρεψαν το Ολοκαύτωμα. Η απόφασή του να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ «έριχνε ανάλγητα βενζίνη στις φωτιές του αντισημιτισμού που μαίνονται σε όλο τον κόσμο». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε αγγλικά στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. Το κάνει αυτό όταν θέλει το μήνυμά του να φτάσει στο ξένο ακροατήριο που τον ενδιαφέρει περισσότερο, στις ΗΠΑ, σημειώνει το BBC.

ΔΠΔ: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά

Η δήλωση του εισαγγελέα συνθέτει μια σειρά ισχυρισμών εναντίον των τριών πιο επιφανών ηγετών της Χαμάς, καθώς και του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, τους οποίους ο Χαν βλέπει ως συνυπεύθυνους για το ανθρωπιστικό δράμα στη Μέση Ανατολή. «Κανένας πεζικάριος, κανένας διοικητής, κανένας πολιτικός ηγέτης – κανένας – δεν μπορεί να ενεργεί ατιμώρητος». Ο νόμος, λέει, δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. Αν συμβεί αυτό, «θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευσή του».

Το Ισραήλ, είπε ο Χαν, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά τα «ασυνείδητα εγκλήματα» δεν «απαλλάσσουν το Ισραήλ από την υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Η αποτυχία να το πράξει αυτό, είπε, δικαιολογεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ για εγκλήματα που περιλαμβάνουν την πείνα αμάχων ως όπλο πολέμου, δολοφονία, εξόντωση και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων. Μια ομάδα δικαστών στο ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα αν θα εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης. Τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ θα είναι στη συνέχεια υποχρεωμένα να συλλάβουν τους άνδρες αν έχουν την ευκαιρία.

Η Χαμάς προσβάλλει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες

Η Χαμάς με τη σειρά της απαίτησε την απόσυρση των κατηγοριών κατά των ηγετών της, υποστηρίζοντας ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ «εξισώνει το θύμα με τον θύτη». Είπε ότι το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για την ισραηλινή ηγεσία ήρθε με επτά μήνες καθυστέρηση, αφού «η ισραηλινή κατοχή διέπραξε χιλιάδες εγκλήματα». Το δικαστήριο αντιμετωπίζει την Παλαιστίνη ως κράτος, καθώς έχει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, γεγονός που σήμαινε ότι ήταν σε θέση να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο δημιουργήθηκε το ΔΠΔ.

Ο Χαν λέει ότι οι τρεις κύριοι ηγέτες της Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου που περιλαμβάνουν εξόντωση, δολοφονίες, ομηρία, βιασμούς και βασανιστήρια. Οι άνδρες που κατονομάζονται είναι ο Yahya Sinwar, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Mohammed Deif, ο διοικητής των Ταξιαρχιών Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της, και ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο εισαγγελέας και η ομάδα του πήραν συνεντεύξεις από θύματα και επιζώντες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Είπε ότι η Χαμάς είχε προσβάλει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες: «η αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, οι βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού διαστρεβλώθηκαν για να προκαλέσουν απύθμενο πόνο μέσω υπολογισμένης σκληρότητας και ακραίας αναλγησίας».

Τι θα συμβεί αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης

Στους 124 υπογράφοντες δεν περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Ούτε το Ισραήλ έχει υπογράψει. Αλλά το ΔΠΔ έχει αποφανθεί ότι έχει νομική εξουσία να ασκήσει δίωξη για εγκληματικές πράξεις στον πόλεμο, επειδή οι Παλαιστίνιοι έχουν υπογράψει το καταστατικό. Εάν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, αυτό θα σήμαινε ότι ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί στενούς δυτικούς συμμάχους χωρίς να κινδυνεύει με σύλληψη. Από την άλλη πλευρά, εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Ισμαήλ Χανίγια, τον επικεφαλής του πολιτικού κλάδου της Χαμάς, θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τα τακτικά ταξίδια του για να συναντήσει ανώτερους Άραβες ηγέτες. Είναι πιθανό να περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στη βάση του στο Κατάρ, το οποίο, όπως και το Ισραήλ, δεν υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ηγέτες της Χαμάς, Σινβάρ και Ντεΐφ, πιστεύεται ότι κρύβονται κάπου μέσα στη Γάζα. Ένα ένταλμα σύλληψης δεν προσθέτει πολλά στις πιέσεις που τους ασκούνται. Το Ισραήλ προσπαθεί να τους εξουδετερώσει έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους επτά μήνες. Το ένταλμα θα τοποθετούσε επίσης τον Νετανιάχου σε μια κατηγορία ηγετών που περιλαμβάνει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν και τον εκλιπόντα συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.

Πηγή: Iefimerida.gr

Exit mobile version