Πώς θα πάρω μεγαλύτερη σύνταξη: Έτσι θα αυξηθούν τα ποσά για μισθωτούς συνταξιούχους, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες - Αναλυτικά παραδείγματα
Πώς μπορούν οι ασφαλισμένοι να αυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους; Αφορμή για το ερώτημα αυτό στους ειδικούς στην ασφάλιση υπήρξε η ανησυχητική διαπίστωση ότι οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία.
Οι παραδοχές στις οποίες βασιζόμαστε δεν δημιουργούν περιβάλλον ευελιξίας καθώς:
- ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης
- οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία και
- οι περίοδοι ανεργίας ειδικά στη δεκαετία της κρίσης δε συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης.
Πώς θα αυξήσουν την σύνταξή τους οι μισθωτοί
Τα «κλειδιά» για την αύξηση του ποσού της σύνταξης των μισθωτών, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό εργασίας και σύμβουλο ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη είναι τα εξής:
- Σήμερα ένας στους τρεις ασφαλισμένους αποχωρούν με πρόωρη και μειωμένη σύνταξη και υφίστανται το ψαλίδι έως 30%. Επομένως η πρώτη συμβουλή είναι να αποφύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη για να κερδίζουν περίπου 130 ευρώ μηνιαίως.
- Να προσπαθήσουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης, ακόμα και εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια, προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρον το χρόνο ασφάλισης αλλά και να κερδίσει κάτι περισσότερο από τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδίως από τα 36 έως τα 40 έτη ασφάλισης.
- Παρόλα αυτά αν ο μισθός κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ, η σύνταξή του δε θα ξεπεράσει τα 850 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ έως το 2027.
Το κλειδί για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Μεγαλύτερες προσδοκίες για υψηλότερη σύνταξη μπορεί να έχουν οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) αν βεβαίως καταβάλλουν μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές . Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς χαμηλές εισφορές οδηγούν σε σημαντικά χαμηλές συντάξεις, κάτι που αναμένεται να διαπιστώσουν στο μέλλον χιλιάδες ασφαλισμένοι, που επιλέγουν για καταβολή εισφορών τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία για πολλά χρόνια και μόνο όταν πλησιάζει η ηλικία συνταξιοδότησης ανεβαίνουν κλίμακα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει ιδιαίτερα το ύψος της σύνταξης. Άλλωστε, με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, η σύνταξη που θα λάβει κάποιος μετά από 40 έτη ασφάλισης, έχοντας επιλέξει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισής του την πρώτη, χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, δεν θα ξεπερνά τα 830 ευρώ.
- Η τρίτη κατηγορία (345,1 ευρώ) και η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία (414,8 ευρώ) είναι καλές επιλογές, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης αν θέλει ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει ένα ποσό σύνταξης που να του εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Βέβαια η επιλογή των υψηλότερων κατηγοριών όπως αναφέραμε δεν έχει νόημα να γίνει τα τελευταία χρόνια. Μόνο αν διανυθεί στις υψηλότερες κατηγορίες ασφαλιστικός χρόνος τουλάχιστον 15 ετών, θα αναμένονται θετικά αποτελέσματα.
Παράδειγμα
Έτσι για παράδειγμα κάποιος που επιλέγει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη 1.050 ευρώ εφόσον διατηρήσει την ίδια κατηγορία για το σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Βεβαίως ακόμα καλύτερα να επιλέξει κάποιος την ανώτερη, δηλαδή την 6η ασφαλιστική κατηγορία (642,09 ευρώ )η οποία θα του εξασφαλίσει μετά από σαράντα έτη ασφάλισης σύνταξη κοντά στα 1.790 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ πρώτης και έκτης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι μεγάλη, όπως βέβαια σημαντική είναι και η διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα καταβάλει ο ασφαλισμένος.
Πηγή: Newmoney.gr