Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Σκάρλετ Γιόχανσον ChatGPT: Γιατί η ηθοποιός είναι έξαλλη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκάρλετ Γιόχανσον ChatGPT: Γιατί η ηθοποιός είναι έξαλλη

Η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι εξοργισμένη: Το ChatGPT κλωνοποίησε τη φωνή μου χωρίς τη συγκατάθεσή μου

«Σοκαρισμένη και εξοργισμένη» είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία OpenAI πήρε τη φωνή της χωρίς τη συγκατάθεσή της για ένα νέο έργο ChatGPT. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εξέδωσε δήλωση μέσω του εκδότη της Marcel Pariseau στο NPR, εξηγώντας λεπτομερώς το θέμα. Όπως είπε αρνήθηκε μία συμφωνία για χρήση της φωνής της από την εταιρεία OpenAI, ωστόσο εκείνοι προχώρησαν το έργο με μία φωνή που έμοιαζε εκπληκτικά με τη δική της. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έλαβα μία προσφορά από τον Σαμ Άλτμαν, ο οποίος ήθελε να με προσλάβει για να δώσω τη φωνή μου στο σημερινό σύστημα ChatGPT 4.0. Μου είπε ότι ένιωθε πως με το να εκφράσω τη φωνή μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την AI. Είπε ότι ένιωθε πως η φωνή μου θα ανακουφίσει τους ανθρώπους. Μετά από πολλή σκέψη και για προσωπικούς λόγους, απέρριψα την προσφορά».

Η Σάρλετ Γιόχανσον, η οποία παρείχε τη φωνή της για το ρόλο της στην ταινία Her του 2013 με την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ήταν προφανές ότι η εταιρεία προωθούσε τα σχέδιά της που αφορούσαν τη φωνή της.

«Χρησιμοποίησαν μια φωνή που ακουγόταν τρομακτικά ίδια με τη δική μου»

«Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ μου έμοιαζε το νεότερο σύστημα με το όνομα ‘Sky’. Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και δυσπιστούσα που ο κ. Altman αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια φωνή που ακουγόταν τόσο τρομακτικά παρόμοια με τη δική μου, που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη διαφορά». Και συνέχισε: «Ο κ. Άλτμαν υπονόησε μάλιστα ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μία μόνο λέξη ‘her’ – μια αναφορά στην ταινία στην οποία έδωσα τη φωνή μου σε ένα σύστημα συνομιλίας, τη Σαμάνθα, που δημιουργεί μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο».

Η Γιόχανσον δήλωσε επίσης ότι ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της «δύο ημέρες πριν κυκλοφορήσει το demo του ChatGPT 4», ζητώντας της να επανεξετάσει την προσφορά τους να εργαστεί γι’ αυτούς. «Πριν προλάβουμε να απαντήσουμε, το σύστημα είχε κυκλοφορήσει» δήλωσε η ηθοποιός. «Ως αποτέλεσμα των πράξεών τους, αναγκάστηκα να προσλάβω νομικό σύμβουλο, ο οποίος έγραψε δύο επιστολές στον κ Άλτμαν και την OpenAI, εκθέτοντας τι είχαν κάνει και ζητώντας τους να περιγράψουν λεπτομερώς την ακριβή διαδικασία με την οποία δημιούργησαν τη φωνή Sky». Τελικά, όπως λέει η Σκάρλετ Γιόχανσον, η OpenAI «απρόθυμα συμφώνησε να κατεβάσει τη φωνή Sky, αφού επικοινώνησε μαζί τους».

Παράλληλα, προσθέτει στη δήλωσή της πως ελπίζει οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε να ωθήσουν την AI να παραδεχτεί δημοσίως τις πράξεις της και η κυβέρνηση να παρέμβει και να θεσπίσει νόμους ώστε η AI να μην μπορεί να ξεπεράσει τα όριά της στο μέλλον. « Σε μια εποχή που όλοι μας παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της δικής μας εικόνας, της δικής μας εργασίας, της δικής μας ταυτότητας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που χρήζουν απόλυτης σαφήνειας».

Τι απάντησε ο Άλτμαν και η OpenAI

Η εν λόγω φωνή δεν προέρχεται από τη φωνή της Γιόχανσον, ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της την Κυριακή, αλλά «ανήκει σε μια διαφορετική επαγγελματική ηθοποιό που χρησιμοποιεί τη δική της φυσική φωνή ομιλίας». Και ο Άλτμαν επανέλαβε τη θέση της εταιρείας λέγοντας πως η «Sky» εκφράστηκε από διαφορετική ηθοποιό σε δήλωσή του τη Δευτέρα.. «Η φωνή της Sky δεν είναι η φωνή της Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν είχε σκοπό να μοιάζει με τη δική της», δήλωσε ο Άλτμαν. «Επιλέξαμε τον ηθοποιό φωνής πίσω από τη φωνή της Sky πριν από οποιαδήποτε επαφή με την κυρία Γιόχανσον. Από σεβασμό προς την κυρία Γιόχανσονn, έχουμε σταματήσει να χρησιμοποιούμε τη φωνή της Sky στα προϊόντα μας. Λυπούμαστε που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις