Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους 2024: Οργή Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους 2024: Οργή Ισραήλ

Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

Οργή στο Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. «Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα ενόψει εκείνων που υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς. «Η σημερινή απόφαση στέλνει το μήνυμα στους Παλαιστίνιους και την υφήλιο ότι η τρομοκρατία αποδίδει καρπούς. Μετά το μεγαλύτερο μακελειό Εβραίων από το Ολοκαύτωμα που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τα ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα που είδε ο κόσμος, οι χώρες αυτές επέλεξαν να αναμτείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα Παλαιστινιακό κράτος. Αυτό το στρεβλό βήμα αυτών των χωρών αδικεί τη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, συνιστά πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στους τζιχαντιστές της Χαμάς και του Ιράν», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

boy in blue and white shirt holding flag of us a during daytime

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει Παλαιστινιακό κράτος

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, προσθέτοντας ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες. «Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη». «Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. «Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Ισπανία και Νορβηγία θα αναγνωρίσουν από τις 28 Μαϊου Παλαιστινιακό κράτος

Τη σκυτάλη πήραν η Ισπανία και η Νορβηγία με τον Πέδρο Σάντσεθ να ανακοινώνει ότι η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου και να κατηγορεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανάχιου ότι «ακόμα το παίζει κουφός… Εξακολουθεί να βομβαρδίζει νοσοκομεία και σχολεία και να τιμωρεί γυναίκες και παιδιά με πείνα και κρύο». «Η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει να μην υπάρξει ποτέ», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Στην Παλαιστίνη όπως στην Ουκρανία χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες το κάνουμε ήδη. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, δεν είναι εναντίον των Εβραίων. Δεν είναι υπέρ της Χαμάς αυτό που ειπώθηκε. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, είναι υπέρ ή υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης» είπε ο Σάντσεθ.

people holding white and red banner during daytime

Στις 28 Μαϊου θα αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος και η Νορβηγία, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της, Γιόνας Γκαρ Στέρε. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. «Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση. Και είπε ότι η απόφαση της Νορβηγίας στέλνει ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που «θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, σημείωσε επίσης.

BBC: Η κίνηση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα

Το BBC εξηγεί τι σημαίνει η κίνηση των τριών χωρών, χαρακτηρίζοντας σπάνια και σημαντική την κίνησή τους. Όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αναγνωρίζει ήδη την Παλαιστίνη ως κράτος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 143 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα το πρωί, μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες υποστήριζαν την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης και οι περισσότερες από αυτές έλαβαν την απόφαση το 1988, όταν ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ. Έτσι, το γεγονός ότι η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία προστίθενται στον αριθμό τους είναι σπάνιο και σημαντικό. Οι χώρες αυτές ελπίζουν όχι μόνο να σηματοδοτήσουν συμβολική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους, αλλά και να δώσουν κάποια ώθηση σε μια πολιτική διαδικασία που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων.

Πολλές αραβικές χώρες δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν στην αστυνόμευση και την ανοικοδόμηση μιας μεταπολεμικής Γάζας μόνο εάν η Δύση αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης ως μέρος αυτής της πολιτικής διαδικασίας. Αλλά οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αναγνώριση θα πρέπει να γίνει μόνο ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση. Έτσι, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία παίζουν ένα διπλωματικό χαρτί που ελπίζουν ότι θα πάρουν και άλλοι. Αλλά δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις